Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023, 10:38

General Haris za USerbia Daily: Srbija izuzetno važan igrač u regionu, SAD žele blisko da sarađuju sa Beogradom

U intervjuu za portal userbiadaily.rs, komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je da je kako je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira, dok partnerstvo Ohaja sa Srbijom vidi kao jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju.

General-major Haris ističe i da Ohajo ima sreću što je u partnerstvu sa srpskom profesionalnom i posvećenom vojskom od 2006. godine
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
"Srbija je izuzetno važan igrač u regionu i Ohajo ima sreću što je u partnerstvu sa srpskom profesionalnom i posvećenom vojskom od 2006. godine. Ne mogu dovoljno da naglasim kritičnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Partnerstvo Ohaja sa Srbijom je jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju, da budu na istoj strani i da se zajedno kao partneri bave ne samo regionalnim već i globalnim izazovima. Srbija ima solidnu reputaciju koja doprinosi globalnim mirovnim misijama i oduševljen sam što vidim da su srpski i američki vojnici raspoređeni rame uz rame na Sinaju kao deo misije “Međunarodne snage i posmatrači“. To je pozitivan znak stvari koje dolaze, a ja sam optimista u pogledu pozitivne putanje naše saradnje", kaže general-major Haris.

Da li rat u Ukrajini utiče i na stabilnost Zapadnog Balkana?

Ruski rat u Ukrajini odjeknuo je u celom svetu, a posebno u Evropi. Suočavanje sa pretnjom rata pune razmere na evropskom kontinentu – za šta su mnogi mislili da je iza nas – primoralo je Evropu da preoblikuje svoju bezbednosnu arhitekturu i približilo SAD i njene saveznike, sa novim, mnogo oštrijim fokusom. Kao što je ovaj rat približio evroatlantsku zajednicu, nadam se da će približiti i Srbiju Evropi i SAD. Srbija se pridružila ogromnoj većini međunarodne zajednice u osudi brutalne invazije Rusije u UN-u i drugim međunarodnim forumima. Srbi takođe prepoznaju strašnu ljudsku cenu ruskog rata i donirali su veliku humanitarnu pomoć. Sve je to za svaku pohvalu i Srbija treba da bude ponosna što je izabrala da stane na pravu stranu istorije u ovom strašnom ratu. U pogledu vojne saradnje, Nacionalna garda Ohaja je već 17 godina posvećeni partner Srbiji u bezbednosnoj saradnji. Srbija može da računa na nas i naše partnerstvo i nadam se da će to uticati na odluku Srbije o tome na koga želi da se osloni kao na predvidljive i pouzdane partnere u budućnosti.

Vaš komentar o trenutnoj situaciji na Kosovu. Koliko je značajna uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine?

Za regionalnu stabilnost potrebni su nam mirni, konstruktivni i predvidivi odnosi među susedima. Kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mi je obeshrabrujuće da posmatram kako je napredak ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova ugrožen eskalacijom tenzija. Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje. Dijalog je poslednja, najbolja opcija da se to postigne, i zato SAD tako snažno podržavaju napore pregovaračkog tima Evropske unije koja vodi dijalog. Što se tiče pitanja mira i bezbednosti, EU i SAD nikada nisu bile bliže i fokusiranije nego što smo sada na ostvarenje obećanja evropskog projekta posle Drugog svetskog rata – Evrope koja je cela, slobodna i u miru. Evropa mora uključiti Zapadni Balkan, zbog čega SAD i EU vredno rade na vraćanju strana u dijalog kako bi se osigurala implementacija do sada postignutih sporazuma.

Srbija i SAD su nedavno dogovorile isporuku 118 Hamvija Vojsci Srbije. Dostavljeno je prvih 66. Kako u tom aspektu gledate na saradnju Srbije i SAD i da li očekujete da će Vojska Srbije u budućnosti biti modernizovana opremom iz SAD?

Uzbuđeni smo što je Vojska Srbije dobila svoju prvu seriju Hamvija ili poznatijeg kao „Humvee“. Ova laka oklopna vojna vozila su decenijama ključni deo američke vojske i popularna su u SAD i među našim saveznicima. To što je Srbija nabavila ova vozila dobrodošao je znak povećane saradnje. Uveren sam da će ova vozila ojačati srpsku vojsku. Ohajo planira da sarađuje sa Srbijom na održavanju Hamvija i ako interesovanje Srbije za drugu američku vojnu opremu bude poraslo, dovešće do više mogućnosti i nove oblasti saradnje. U Ohaju, ponosni smo što predstavljamo našu opremu partnerima, uključujući našu flotu aviona – sa nadom da će dalja saradnja dovesti do veće interoperabilnosti između nas i naših srpskih partnera.

Srbija i SAD su ove godine već izvele nekoliko zajedničkih vežbi – Sajber Tesla, Platinum Vulf, i zajedničke helikopterske vežbe. Koliko te vežbe doprinose boljim odnosima Vašingtona i Beograda i da li su još neke aktivnosti u planu za kraj godine?

Za mene je jednostavno – što više mogućnosti da treniramo i vežbamo zajedno, to smo bolji i jači u održavanju regionalnog mira i stabilnosti. Ove vežbe predstavljaju okosnicu bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Srbije i ponosan sam na ono što smo postigli u poslednjih 17 godina. Ohajo je pouzdan partner i prijatelj. S obzirom na odluku Srbije da uvede pauzu u vojnim vežbama sa drugim nacijama zbog rata u Ukrajini, pozdravili smo odluku Srbije da nastavi vežbe sa Nacionalnom gardom Ohaja i multinacionalnim snagama u vežbi "Platinasti vuk". Nadam se da će Srbija uskoro u potpunosti nastaviti vežbe. Događaji koji su nam ostali za ovu kalendarsku godinu su civilno-vojni multilateralni seminar, stručni razgovori, medicinska i inženjerska angažovanja i operacije rotacionih krila.

Kako ocenjujete saradnju Nacionalne garde Ohaja i Srbije?

Ako bih saradnju Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije opisao sa samo dve reči, rekao bih „robusna“ i „izdržljiva“. Samo ove godine imali smo skoro 40 zajedničkih događaja od male razmene stručnjaka do velike vežbe Platinatsti vuk u kojoj je učestvovalo preko 100 pripadnika Nacionalne garde Ohaja. Naša saradnja ima mnogo različitih oblika – sajber, inženjering, medicinski, odgovor na katastrofe, kapelanstvo, vojno obrazovanje, razvoj podoficira i tehnička obuka. Ovo govori o nivou poverenja i poštovanja koje imamo jedni prema drugima i koliko zaista cenimo naše partnerstvo. Rekao sam ovo mnogo puta ranije; ovo partnerstvo je dublje nego što mnogi ljudi shvataju ili očekuju. To je dovelo do istinskog prijateljstva među vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe i među vojnom rukovodstvu. Moja supruga i ja imali smo čast da u februaru u Ohaju ugostimo generala Mojsilovića, njegovu suprugu i celu njegovu delegaciju. A plan je da u septembru budem u Beogradu i nastavim naše neprocenjive razgovore o budućnosti našeg partnerstva. Važno je da naša saradnja postane još jača u suočavanju sa sadašnjim i budućim bezbednosnim izazovima.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena general-majorom Herisom i privredna delegacija te američke savezne države doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će narednih dana, na inicijativu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, biti potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Ohaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

General Haris: Srbija izuzetno važan igrač u regionu, SAD žele blisku saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2023

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je da je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira, a da je partnerstvo Ohaja sa Srbijom jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.