Gejm i Novoselov dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejm i Novoselov dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

STOKHOLM -

Dvojica naučnika ruskog porekla, 36-godišnji Konstantin Novoselov i 51-godišnji Andrej Gejm, koji žive i rade u Mančesteru u Engleskoj, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za "revolucionarne eksperimente na dvodimenzionalnom materijalu grafenu", saopštio je u Stokholmu Komitet za dodelu Nobelove nagrade.

Premda se smatra "bebom među nobelovcima" s obzirom na prosečnu starost dosadašnjih dobitnika prestižnog priznanja, Novoselov ipak nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najmlađi laureat u istoriji Nobelove nagrade.

Tu titulu još od 1915. godine drži australijsko-britanski fizičar Lorens Breg (Lawrence Bragg) dobitnik Nobela za fiziku za istraživanja koja su omogućila proučavanje kristalne strukture X-zraka. Kada je dobio nagradu, Lorens je imao tek 25 godina.

Gejm i Novoselov su ipak uspostavili svojevrsni rekord, rekord "najmlađeg" otkrića, starog svega šest godina. Oni su, naime, opisali strukturu grafena u članku objavljenom 2004. u časopisu Sajens.

Komitet je istakao da su dvojica naučnika dokazala da "izuzetno tanka karbonska ploča, debljine svega jednog atoma, ima izvanredne osobine iz domena kvantne fizike", prenele su agencije.

"Grafen je oblik ugljenika koji je najbolji provodnik toplote", navodi se u saopštenju komiteta, dodajući da je reč o materijalu koji bi mogao da izazove revoluciju u elektronici.

Ova ultratanka ploča predstavlja veliki potencijal na širokom spektru područja od moguće zamene za silicijum u solarnim pločama do materijala za hlađenje računarskih jezgra.

Andre Gejm je rođen 1958. godine u Sočiju, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Magistrirao je 1982. kao prvi u klasi na moskovskom Univerzitetu za fiziku i tehniku, a doktorirao pet godina kasnije na Institutu za fiziku čvrstih tela Ruske akademije nauka. Od 2001. radi kao profesor fizike na Univerzitetu u Mančesteru.

Godine 2008. dobio je Evropsku nagradu za fiziku za otkrivanje grafena i njegovih izvanrednih elektronskih svojstava.

Drugi dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, Konstantin Novoselov, rođen je 1974. u gradu Nižni Tagil. Sa dvadeset godina je magistrirao na moskovskom Univerzitetu za fiziku i tehniku. Doktorirao je na holandskom Univerzitetu u Nijmegenu, a od 2001. radi na Univerzitetu u Mančesteru.

Nagrada za fiziku, u iznosu 1,5 miliona dolara, je druga objavljena Nobelova nagrada za ovu godinu.

Nobelovu nagradu za medicinu osvojio je pionir vantelesne oplodnje Robertu Edvardsu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.