Gde završava bajata hrana?

Izvor: S media, 07.Mar.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde završava bajata hrana?

Svakome od nas se dogodilo da slučajno kupi proizvod kome je istako rok trajanja. Ranijih godina je to bio češći slučaj, međutim i danas se dogodi da neki od artikala zaluta u rafove uprkos tome što je datum upotrebe istekao.

Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva vrše kontrolu hrane životinjskog porekla od ulaza sirovine, uslova skladištenja, do distribucije. Kontrolama podleže sva hrana životinjskog porekla. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Apoteka prodavala bajate lekove

Otkrivena supstanca koja hrani daje neograničen rok

Namirnice bez roka trajanja

"Kontrolišu se uslovi čuvanja hrane životinjskog porekla: propisani temperaturni režim rashladnih vitrina i frižidera, ispravnost ambalaže, organoleptičke osobine hrane, kontrola dokumentacije kao i deklaracija sa naznačenim rokom upotrebe", objašnjavaju u ovom ministarstvu.

U slučaju da se u prometu zatekne hrana životinjskog porekla sa isteklim rokom, nebezbedna za potrošača, nalaže se njeno povlačenje iz prometa i uništavanje, a protiv subjekta koji je ovakvu namirnicu stavio u promet, pokreće se prekršajni postupak, ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku. U slučaju da se radi o pravnom licu pokreće se privredni prestup.

Kazne za ovakav prekršaj idu i do tri miliona dinara.

Šta ako preduhitrite inspektore



Ipak, ako se desi da "naletite" na bajat proizvod svakako bi trebalo da ga vratite tamo gde je kupljen, a da vam novac bude vraćen.

To savetuju u Asocijaciji potrošača Srbije i dodaju da bi kupac to trebalo da prijavi inspekciji i organizacijama za zaštitu potrošača.

U Asociji potrošača savetuju kupce da prekontrolišu proizvode koji su na akciji ako je zajedno upakovano dva ili više tih proizvoda, jer se dešava da bude sakrivena nalepnica na kojoj je označen rok trajanja.

"Ukoliko proizvod nema deklaraciju, automatski se smatra da je higijenski neispravan i to bi valjalo prijaviti inspekcij", kažu u asocijaciji i u poljoprivrednoj inspekciji u Ministrastvu poljoprivrede, trgovina, šumarstva i vodoprivrede.

Iz supermarketa na otpad i u peći

Pokvarena hrana koju zapleni insepkcija, ali i ona koju su sa rafova uklonili "kontrolori" u supermarketima ima svoj dalji put.

Ako je neko i pomislio da bajati proizvodi završavaju u tanjirima gladnih i siromašnih , grdno se prevario.

U Crvenom krst Srbije izričito su naglasili da je sve što se iz ove organizacije deli socijalno ugroženima strogo kontrolisano i da je apsolutno nemoguće da bilo koji proizvod sa proteklim rokom trajanja bude dat bilo kom njihovom korisniku.

- Mlekara Subotica uništava svoju robu kojoj je istekao rok trajanja u kafileriji u Bačkoj topoli

- U "Zlatiborcu", u kome je stopa povrata proizvoda izuzetno mala, bajati proizvodi se uništavaju u pećima visokok kapaciteta.

- Polimark ima ugovor sa deponijom Vinča o odnošenju bajatih proizvoda na deponiju i zatrpavanju zemljom

Takođe, i narodne kuhinje poštuju sve propise kada je reč o spremanju i čuvanju hrane.

Trgovinski lanci u Srbiji sve proizvode kojima je istekao rok vraćaju dobavljačima na osnovu ugovora koji obavezuje proizvođače da određeni procenat proizvoda prime nazad.

(Mondo)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.