Izvor: B92, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde nestaje izborni materijal?

Beograd -- Za nabavku novih UV lampi, glasačkih kutija i sprejeva za predstojeće izbore iz budžeta će biti izdvojeno oko 14 miliona dinara.

Planirana je kupovina 18.000 lampi i oko 20.000 bočica spreja. Pošto u Srbiji ima oko 8.500 biračkih mesta, računica pokazuje da od poslednjih izbora skoro ništa nije sačuvano. U Republičkoj izbornoj komisiji nisu sigurni da baš toliko materijala nedostaje, dok po opštinama tvrde da su se stari materijali pohabali i istrošili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iako su doneli takvu odluku, u RIK-u nisu sigurni da u Srbiji zaista nedostaje baš 40 hiljada bočica spreja i lampi s ultraljubičastim svetlom.

Zbog toga su lokalnim samoupravama uputili novi zahtev, da još jednom ispitaju koliko toga im nedostaje.

"Da li je u pitanju da toga uopšte nema, ili nismo dobro shvaćeni, pa je kroz to pismo formulisana potreba tih lokalnih uprava - nije najjasnije", rekla je predsednica RIK-a Sonja Brkić.

U opštini Novi Beograd, u kojoj ima 138 biračkih mesta, tražili su od RIK-a da im dostavi po 100 sprejeva i UV lampi, kao i čak 250 paravana.

Načelnik opštinske uprave Đorđe Popac kaže da je ranijih godina tražena izuzetno mala količina sprejeva i lampi jer su štedeli, ali da je taj materijal sada potrošen ili nepopravljiv.

Što se tiče paravana, za njihovu sudbinu odgovoran je obližnji kanalizacioni kolektor. "Usled oštećenja kolektora, došlo je do izlivanja fekalija u podrum, gde se čuvaju paravani", kaže Popac.

Slična je situacija i u drugim opštinama, dok ima i onih gde taj materijal nije uredno vraćen nakon izbora. Iz tog razloga, članovi biračkih odbora koji zaduže lampe i sprejeve obično moraju da nadoknade trošak.

Međutim, ovo nije regulisano propisima, pa se "krivci" ponekad - "izvuku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.