Gazprom gradi naftovod između Rumunije i Srbije

Izvor: Blic, 09.Sep.2013, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazprom gradi naftovod između Rumunije i Srbije

Konzorcijum koji se sastoji iz dva rumunska i dva srpska preduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dve zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik „"Virtšaftsblat"“.

Konzorcijum čine sa rumunske strane „Conpet“ i „Oil Terminal“, a sa srpske „NIS“, koji je u vlasništvu Gazprom-a i „Transanfta“. Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.

Trenutno postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naftovod između Konstance i rumunskog grada Pitesti. Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona evra, sistema naftovoda biće povezane dve zemlje.

Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosleđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Bosanskom brodu.

Novi krak naftovoda biće deo panevropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta. Najveći deo naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer „Konpet-a“.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gazprom naftovodom povezuje Rumuniju sa Srbijom

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2013

BEČ- Konzorcijum koji se sastoji iz dva rumunska i dva srpska preduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dvije zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblatd".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Gasprom pravi naftovod između Srbije i Rumunije?

Izvor: Telegraf.rs, 09.Sep.2013

Ruska kompanija ovim naftovodom želi da osigura snabdevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.