Gazda Jezdina kuća ide na doboš

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazda Jezdina kuća ide na doboš

Kuća nekadašnjeg vlasnika piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimira Vasiljevića, poznatog i kao gazda Jezda uskoro će biti prodata. Novac od prodaje kuće čija je vrednost procenjena na oko tri miliona evra pripašće državi.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, izjavio je Tanjugu da će kuća nekadašnjeg vlasnika piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimira Vasiljevića, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Holandiji, uskoro biti prodata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a da će novac od nepokretnosti, koja se procenjuje na oko tri miliona evra, pripasti državi.

"Četvrti opštinski sud u Beogradu doneo je rešenje o prodaji Vasiljevićeve kuće od 524 kvadratna metra u ulici Augusta Cesarca na Dedinju, pošto mu je zbog bekstva iz zemlje propalo jemstvo koje mu je sud odobrio za odbranu sa slobode, pa je založena kuća pripala državi", rekao je Homen.

Homen je napomenuo će se novac od prodaje Vasiljevićeve kuće sliti u budžet.

Prodaja će se obaviti u roku od 30 dana od donošenja rešenja, dodao je Homen.

Državni sekretar je potvrdio da se nekadašnji vlasnik "Jugoskandika" nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Holandiji, gde čeka odluku vlasti te države o izručenju Srbiju.

Homen je naglasio da su glasine o puštanju Vasiljevića na slobodu koje su se prethodnih dana pojavile u medijima bile lažne, jer je Ministarstvo pravde Srbije, koje je u aprilu zatražilo njegovu ekstradiciju, obavešteno da je Vasiljević još u pritvoru gde čeka konačnu odluku o izručenju.

Vasiljevićev branilac Dragoljub Đorđević u ponedeljak je izjavio da je Vasiljević pušten iz ekstradicionog pritvora, da bi potom sebe demantovao dva dana kasnije.

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je ekstradiciju Vasiljevića iz Holandije sredinom aprila, nakon što je uhapšen po poternici srpskog Interpola.

Oštetio štediše za 190 miliona maraka

Holandska policija uhapsila je Vasiljevića, poznatog i kao gazda Jezda 4. aprila ove godine, kada je, kako je tada saopšteno, hteo da preda dokumenta koja su mu bila potrebna za zahtev za azil koji je tražio.

Poternica za Vasiljevićem raspisana je po nalogu Okružnog suda u Beogradu 2006. godine, kada je prekinuto višegodišnje suđenje njemu i njegovim saradnicima zbog prevare sa "Jugoskandikom" početkom devedesetih godina.

Vasiljević je i pre početka suđenja bio u višegodišnjem bekstvu, ali je uhapšen u februaru 2001. godine na beogradskom aerodromu, po povratku sa Kipra.

U pritvoru je tada proveo devet meseci, odakle je pušten 22. oktobra iste godine kada je sud odlučio da prihvati njegovo jemstvo da bi ga pustio na slobodu - kuću na Dedinju čija je prodaja najavljena.

Posle bekstva iz zemlje i raspisivanja poternice, Vasiljeviću je propalo jemstvo tako što je založena kuća pripala državi. Zbog ponovnog bekstva, za njim je 24. decembra 2007. godine raspisana međunarodna poternica.

Vasiljević se zajedno sa trojicom saradnika tereti za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju u vezi sa piramidalnom štednjom u štedionici "Jugoskandik".

Prema navodima optužnice, Vasiljević i saradnici zloupotrebom položaja proneverili su oko 29 miliona evra i oštetili štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Suđenje je pre tri godine prekinuto pošto je Vasiljević pobegao, a kako tvrde njegovi advokati, to je učinio jer nije mogao da se adekvatno leči u zemlji.

Ukoliko se vrati u Beograd, Vasiljevića čeka nastavak suđenja, zajedno sa bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem, za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.