Gaza, granatiranje uoči primirja

Izvor: RTS, 17.Jul.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaza, granatiranje uoči primirja

Izrael i Hamas obustavili su borbe na pet sati, iz humanitarnih razloga. Uoči prekida vatre, izraelska vojska je pogodila 37 meta u Gazi. Sa druge strane, Hamas je rano jutros na Izrael ispalio 15 projektila.

Petosatni prekid vatre, do podneva po lokalnom vremenu, treba da posluži civilima da pobegnu ili se snabdeju posle deset dana razmene vatre između snaga Izraela i palestinskog Hamasa.

Sve do 10 časova po lokalnom vremenu (devet po srednjeevropskom), kada je stupio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na snagu prekid vatre, trajale su borbe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pojasa Gaze saopštilo je da su izraelski avioni rano jutros pogodili 30 kuća, među kojima Hamasovih vođa Halila al-Hajija i Fatija Hamada.

Izraelska vojska je potvrdila napade na kuće Hamasovih vođa i napomenula da je rano jutros Hamas ispalio 15 raketa na Izrael.

Vojska je, takođe, saopštila da je jutros osujetila napad 13 palestinskih boraca koji su, iz pojasa Gaze, kroz tunel ušli na teritoriju Izraela.

Ova grupa je identifikovana na 250 metara unutar Izraela, gde ju je napao vojni avion, rekao je portparol vojske.

Prema njegovim rečima, veruje se da je najmanje jedan Palestinac poginuo, dok su se ostali po svoj prilici vratili u Gazu kroz tunel.

Ovo je drugi put da su palestinski borci pokušavaju da se krišom ubace u Izrael. Prošle sedmice je Izrael likvidirao četvoricu koja su došla s mora.

U sukobu izraelske vojske i Hamasa, započetom početkom prošle nedelje, poginulo je više od 220 Palestinaca i jedan Izraelac, kažu vlasti dveju strana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovoreno petosatno primirje Izraela i Hamasa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2014

Hamas i Izrael u četvrtak su se dogovorili oko petosatnog primirja u pojasu Gaze nakon devet dana sukoba.    Izraelska vojska saopćila je da će prekinuti s vatrom od 10 do 17 sati u četvrtak kako bi omogućila stanovnicima Gaze da se snabdiju osnovnim životnim namirnicama.     Portparol Hamasa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tri granate ispaljene iz Gaze nakon prekida vatre

Izvor: Akter, 17.Jul.2014

Tri granate ispaljene iz pojasa Gaze pogodile su danas jug Izraela, saopštila je armija samo dva sata nakon što je humanitarni prekid vatre stupio na snagu

Nastavak na Akter...

EP poziva na prekid vatre između Izraela i Hamasa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2014

Evropski parlament pozvao je na "sporazum o prekidu vatre" između Izraela i Hamasa, ističući da ne postoji "nikakvo opravdanje za napade kojima se namerno ciljaju nedužni civili".  U rezoluciji usvojenoj na zasedanju u Strazburu, parlament je pozvao "Hamas i druge naoružane grupe' da "odmah...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izrael izveo vazdušni udar, prvi posle primirja

Izvor: Akter, 17.Jul.2014

Izraelski borbeni avioni izveli su danas popodne udar na otvoreno područje na severu pojas Gaze, prvi otkako je okončani osetljiv petočasovni prekid vatre

Nastavak na Akter...

Prve žrtve kopnenog napada Izraela

Izvor: B92, 18.Jul.2014, 09:02

Jerusalim -- Najmanje 19 Palestinaca poginulo u pojasu Gaze otkako je Izrael sinoć započeo kopnenu ofanzivu na tu palestinsku teritoriju. Danas pala i prva žrtva Izraela...Palestinski izvori su precizirali da su jutros dvojica Palestinaca iz iste porodice poginuli na jugu u Kan Junisu, da je nešto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.