Gaza, 10 žrtava napada na školu

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaza, 10 žrtava napada na školu

Najmanje deset ljudi poginulo, a više desetina povređeno u napadu izraelske vojske na školu UN-a u Pojasu Gaze. U izraelskom bombardovanju prošle noći poginulo je 89 Palestinaca. Broj žrtava izraelske ofanzive na palestinskoj strani porastao na 725, saopštile su vlasti.

Kako je saopštio Hamas, masakr se dogodio kada su tenkovi izraelske vojske napali školu u Beit Hanuni, gde su se sklonile desetine izbeglica, prenosi agencija DPA.

Portparol izraelske vojske rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je u toku provera tog izveštaja.

Ašraf el Kidra,  portparol palestinskih hitnih službi rekao je ranije da je u sinoćnim napaadima među ubijenim Palestincima šestoro članova jedne porodice.

Palestinsko raketiranje je, kako se čini, smanjeno i izraelska vojska je saopštila da je prošle noći iz Gaze ispaljena samo jedna raketa.

Prekid vatre, uprkos pojačanim diplomatskim naporima, nije na vidiku.

Izrael navodi da mu je potrebno više vremena da zaustavi raketnu vatru preko granice i uništi tunele, a Hamas zahteva da se ukine blokada.

Jedan egipatski zvačnik najavio je u sredu da je moguć ograničen humanitarni prekid vatre do vikenda, povodom Id el Fitra, najvećeg muslimanskog praznika u godini posle meseca posta Ramazana.

Međutim, Sjedinjene Amaričke Države nisu u to sasvim sigurne, prenosi Rojters.

"Ne bi bilo tačno reći da očekujemo prekid vatre do vikenda", rekao je jedan anonimni visoki zvaničnik SAD, dodavši da nastavljaju da rade na tome, ali ništa nije dogovoreno u ovom trenutku.

U međuvremenu su ekonomske posledice sukoba po Izrael delimično ublažene ukidanjem zabrane američkim i evropskim avio-kompanijama da lete za i iz Tel Aviva.

Hamas je zabranu označio "pobedom", a izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio je od državnog sekretara Džona Kerija da interveniše, kako bi se zabrana ukinula.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost, posle sastanka kasno sinoć nije objavio nikakvu odluku o predloženom humanitarnom primirju, na osnovu kojeg bi borbe momentalno prestale, a pregovori o uslovima za duže primirje počeli bi za nekoliko dana.

Neimanovani izraelski zvaničnik rekao je da je armiji potrebno još četiri do pet dana da uništi tunele i raketni arsenal Hamasa. Takođe, nagovestio je da Palestinci, po svoj prilici, neće obustaviti vatru dok traju akcije na terenu.

Lider Hamasa Kaled Mašal tvrdi da su njegovi borci napredovali u borbi protiv Izraela. Podržava predlog za uspostavljanje humanitarnog primirja, ali je formalni prekid vatre uslovio ukidanjem blokade prema Gazi, u kojoj živi 1,8 miliona Palestinaca.

"Mi ne želimo rat i ne želimo da se nastavi, ali nas on neće slomiti", rekao je Mašal sinoć u Kataru.

Netanijahu je, u međuvremenu, oštro reagovao na najavu međunarodne istrage akcija u Pojasu Gaze, za koje je u Savetu za ljudska prava UN navedeno da je moguće da se graniče sa ratnim zločinima.

"Odluka Saveta za ljudska prava je parodija. Trebalo bi da povede istragu o odluci Hamasa da pretvara bolnice u vojne komandne centre, koristi škole kao skladišta oružja i stavlja raketne baterije na igrališta, u privatne kuće i džamije", rekao je Netanijahu.

Podsekretarka UN za humanitarne poslove Valeri Amos izrazila je duboku zabrinutost zbog rastućih civilnih žrtava u Pojasu Gaze, upozorivši da je "gotovo nemoguće" za Palestince da se sklone od izraelskih vazdušnih udara.

"Stvarnost u Gazi jeste da je to izuzetno gusto naseljen pojas, da nije važno koliko Izrael pokušava da minimizira povrede", rekla je Valeri Amos za radio Bi-Bi-Si.

Generalni sekretar UN Ban Kimun, koji je takođe bio u misiji za postizanje primirja, kritikovao je zbog toga ekstremiste u Gazi, istakavši da je "sramotno i za žaljenje" što su, drugi put tokom sukoba, rakete pronađene u školama UN za izbeglice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.