Gavrilović: Pravo na abortus osnovno ljudsko pravo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 13:26

Gavrilović: Pravo na abortus osnovno ljudsko pravo

Savetnica potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Gordana Gavrilović izjavila je danas da je abortus neotuđivo pravo žene, koje je u Srbiji regulisano ustavom i zakonom, istakavši i da je potrebno raditi na prevenciji i edukaciji, iako je broj abortusa u Srbiji prepolovljen u odnosu na 2010. godinu.

"Ukidanje prava na abortus je napad na demokratiju, savremene vrednosti i kršenje osnovnih ljudskih prava, jer je to odluka koja može ugroziti zdravlje i život žene. Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su mnoge žene širom sveta uplašene za svoje živote posle odluke suda u SAD", rekla je Gavrilović za Tanjug komentarišući odluku Vrhovnog suda SAD da ukine ustavno pravo na abortus.

"Ko ima pravo da roditeljima zabrani da planiraju porodicu? Pravo na abortus je osnovno ljudsko pravo i treba da bude zagarantovano i o tome treba žena da odlučuje. U suprotnom, pitanje je da li ćemo žene posmatrati kao svesna bića, koja su sposobna da odlučuju, ili ćemo ih svesti na nivo inkubatora, izjavila je Gavrilović, savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

Prema njenim rečima, u Srbiji je Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama jasno regulisano da se prekid trudnoće obavlja isključivo na zahtev žene koja je starija od 16 godina, i to do 10. nedelje trudnoće, a regulisano je i u drugim slučajevima, kada odlučuje konzilijum ili etički odbor.

"Zato je potrebno raditi na prevenciji i edukaciji, iako je broj abortusa u Srbiji prepolovljen u odnosu na 2010. godinu, rekla je Gavrilovićeva.

Ona je istakla da, uprkos otporima, borba za jednaka prava muškaraca i žena u Srbiji neće prestati i da je za uspeh na ovom polju potreban širok društveni konsenzus.

"Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović već osam godina, od osnivanja, rade na osnaživanju žena, bore se za jednake uslove i mogućnosti i za žene i za muškarce. Ali, to nije pitanje samo za državu, već za čitavo društvo. Za civilni sektor, za obrazovne institucije, za medije", napomenula je Gavrilovićeva.

I nailazimo na otpor sve vreme, nažalost, kako kaže, žene u javnom diskursu često budu vređane, "kao što su i potpredsednicu Vlade nazivali raznim pogrdnim imenima". Ipak, to nas neće obeshrabriti i nastavićemo da se borimo i protiv takvih pojava i reagujemo na svaku situaciju, rekla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.