Gasprom obustavlja isporuke gasa francuskom Enžiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2022, 14:43

Gasprom obustavlja isporuke gasa francuskom Enžiju

Ruska kompanija "Gasprom" odlučila je da obustavi isporuke gasa francuskoj kompaniji "Enži", jer nije u potpunosti platila za julske isporuke.

Gasprom: Rekordan profit uprkos sankcijama

Gasprom je saopštio da je ostvario rekordan profit u prvoj polovini godine, uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Neto dobit iznosi 41,6 milijardi evra, dok je u 2021. godini, ruski gigant ostvario profit od 27,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju Gasproma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dodaje da će biti isplaćene dividende.

"Uprkos pritisku od sankcija i nepovoljnom spoljnom okruženju, Gasprom grupaje ostvarila rekordne prihode i neto profit u prvoj polovini 2022, uz smanjenje neto duga i finansijskog rizika na minimum", rekao je zamenik direktora "Gasproma" Famil Sadigov, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju "Gasproma", do kraja radnog dana 30. avgusta, kompanija "Gasprom eksport" nije dobila puni iznos za gas koji je kompanija "Enži" dobila u julu u skladu sa važećim ugovorom, preneo je Interfaks.

"U skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije broj 172 od 31. marta 2022. godine "O posebnom postupku za ispunjavanje obaveza stranih kupaca prema ruskim dobavljačima prirodnog gasa", dalja isporuka prirodnog gasa stranom kupcu je zabranjena ako kupac ne izvrši uplatu u celosti u ugovorenom roku", podseća ruska kompanija.

S tim u vezi, kako se dodaje u saopštenju, "Gasprom eksport" je obavestio "Enži" da u potpunosti obustavlja isporuke gasa počev od 1. septembra 2022. godine do dobijanja sredstava za isporučeni gas u punom obimu.

Francuska kompanija saopštila je ranije danas da je ruski "Gasprom" obavestio "Enži" da smanjuje isporuke gasa, počevši od danas, zbog neslaganja između strana u vezi sa primenom nekih ugovora.

"Kao što je ranije najavljeno, 'Enži' je već obezbedio količine neophodne da ispuni obaveze prema svojim klijentima i sopstvenim potrebama, i uveo nekoliko mera za značajno smanjenje bilo kakvih direktnih finansijskih i fizičkih uticaja koji bi mogli da nastanu zbog prekida isporuke gasa od strane Gasproma", navodi se u saopštenju kompanije, preneo je Rojters.

Šolc: Nemačka dobro pripremljena za zimu i bez ruskog gasa

Nemačka je dobro pripremljena za predstojeću zimu i za slučaj izostanka ruskog gasa, istakao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je pred zasedanje nemačke vlade u dvorcu Mesebergu kazao da su svi pogođeni posledicama rata u Ukrajini.

Najavio je da će na sednici vlade najpre biti razmatrana bezbednosna situacija i da je planiran razgovor o nacionalnoj strategiji bezbednosti.

"Posle diskusije o bezbednosnoj situaciji, razmotrićemo posledice rata po energetsko snabdevanje, kako Nemačke, tako i Evrope", objasnio je i dodao da je Nemačka rano počela sa pripremama za moguće probleme u snabdevanju.

"U decembru sam pitao ministra privrede šta se dešava ako izostanu isporuke gasa iz Rusije. Pošto smo tako rano počeli sa pripremama brzo smo doneli potrebne odluke da dobro prođemo kroz predstojeću zimu", uveren je Šolc.

Naveo je da se brzo napreduje u izgradnji novih temrinala za prijem tečnog naftnog gasa i da su skladišta gasa puna.

"Za razliku od prošle godine sada imamo popunjenost od preko 80 odsto. Nastavićemo da punimo skladišta"; naglasio je.

Napomenuo je da je izmenama zakona omogućeno da se ponovo pokrenu elektrane na ugalj kako bi se štedio gas i da se trenutno analizira da li ima smisla produžiti vek rada nuklearnih elektrana.

"Sve te mere su doprinele tome da smo u boljoj situaciji nego što se naziralo pre par meseci. Mi smo se pripremili", zaključio je Šolc.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Nemačka spremna za zimu i bez ruskog gasa"

Izvor: B92, 30.Avg.2022

Nemačka je dobro pripremljena za predstojeću zimu i za slučaj izostanka ruskog gasa, istakao je danas nemački kancelar Olaf Šolc...Šolc je pred zasedanje nemačke vlade u dvorcu Mesebergu kazao da su svi pogođeni posledicama rata u Ukrajini...Najavio je da će na sednici vlade najpre biti razmatrana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.