Gasovod Nabuko verovatno će dobiti 4 milijarde evra

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod Nabuko verovatno će dobiti 4 milijarde evra

Tri ključne međunarodne finansijske institucije signaliziraju svoju podršku gasovodu Nabuko.

07/09/2010

(Rojters, Blumberg, AP, DPA, Euobzerver, Zaman, Hurijet, Sofijska novinska agencija, Sinhua, Upstream Online, Nabucco-pipeline.com, Evropska investiciona banka - 06/09/10)

Planovi za gasovod Nabuko otišli su još jedan korak napred u ponedeljak (6. septembar), kada su se tri ključne međunarodne finansijske institucije dogovorile da počnu istragu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << procenu vezanu za kredite u ukupnoj vrednosti 4 milijardi evra za taj projekat.

Mandatno pismo potpisano sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnom finansijskom korporacijom (MFK) Svetske banke, označava početak procesa procene, navodi se u saopštenju konzorcijuma Nabuko.

Sporazumom, koji je potpisan u Briselu, precizirani su uslovi na osnovu kojih će se sprovoditi istraživanje i procena, kao i potencijalna finansijska podrška svake od te tri međunarodne finansijske institucije, objasnila je grupacija šest kompanija sa sedištem u Beču. Tokom procesa procene, eksperti kreditora sprovešće detaljnu procenu komercijalnih, socijalnih i ekoloških aspekata projekta.

Prema sporazumu, EIB bi pozajmila do 2 milijarde evra za projekat Nabuko. EBRD i MFK, čija će polovina doprinosa biti udružena sa komercijalnim bankama, obezbedili bi 1,2 milijarde evra i 800 miliona evra.

"Učešće tri međunarodne finansijske institucije predstavlja demonstraciju evropske podrške projektu i važnu prekretnicu u ukupnom finansiranju Nabuka", ukazao je konzorcijum. "Rano učešće međunarodnih finansijskih institucija pružiće podršku Nabuku u ispunjavanju najviših standarda u proceni ekološkog i socijalnog rizika i u nabavkama".

Finansijska odluka o potencijalnom doprinosu kreditora projektu očekuje se tokom sledeće godine.

"Posle uspešnog zaključivanja procene, finansiranje će morati da odobre upravna tela svake međunarodne finansijske institucije", saopštio je konzorcijum Nabuko. "Očekuje se da izvozne kreditne agencije i međunarodne banke počnu svoju procenu projekta Nabuko ubrzo posle međunarodnih finansijskih institucija".

Deoničari, od kojih se očekuje da sami pokriju 30 odsto ukupnog finansiranja izgradnje cevovoda, potom će 2011. godine tražiti od ostalih potencijalnih kreditora da se obavežu.

Iako će svako buduće finansiranje zavisiti od rezultata istraživanja i procene, tri banke su jasno stavile do znanja da se neće upustiti u to ako nisu spremne da obećaju finansijska sredstva.

"Činjenica da smo mi u ovom trenutku spremni da odredimo finansijski potencijal do 4 milijarde evra od strane tri institucije zajedno, može se tumačiti kao vrlo ozbiljna izjava", rekao je Tomas Beret, direktor EIB, na brifingu u Briselu.

Evropska komisija, koja je izdvojila 200 miliona evra za prvu fazu izgradnje, pozdravila je dogovor od ponedeljka, ocenivši da je to važan korak napred u realizaciji projekta.

"Projekat Nabuko uživa punu podršku Komisiije kao strateški doprinos Južnom gasnom koridoru i evropskoj energetskoj bezbednosti", navodi se u saopštenju izvršnog tela EU.

Cevovod dužine 3.300 kilometara prostiraće se od istočne Turske do gasnog čvorišta Baumgarten u Austriji, preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, a predviđeno je da godišnje prenosi 31 milijardu kubnih metara prirodnog gasa iz Kaspijskog regiona i sa Bliskog istoka do Evrope.

Izgradnja gasovoda, čiji je cilj smanjivanje zavisnosti Evrope od snabdevanja gasom iz Rusije, trebalo je da počne do kraja sledeće godine. Međutim, konzorcijum Nabuko, koji čine austrijski OMV, bugarski Bulgargaz, mađarski MOL, rumunski Transgaz, turski Botas i nemački RVE, saopštio je u ponedeljak da će izgradnja početi 2012. godine.

"Gasovod će postati operativan 2015. godine", umesto 2014, kako je bilo ranije predviđeno, izjavio je na brifingu u Briselu izvršni direktor konzorcijuma Nabuko Gas Pajplajn Internešnal GmbH Rajnhard Miček.

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Obezbeđeno 4 mlrd. evra kredita za Nabuko?

Izvor: AutoBrief.com, 08.Sep.2010, 15:30

Planovi za gasovod Nabuko otišli su još jedan korak napred u ponedeljak, kada su se tri ključne međunarodne finansijske institucije dogovorile da počnu istragu i procenu vezanu za kredite u ukupnoj vrednosti 4 milijardi evra za taj projekat ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.