Gasni putevi Balkana

Izvor: RTS, 06.Dec.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasni putevi Balkana

Zemlje koje su bile na trasi "Južnog toka" nadaju se da projekat još nije izgubljen, ali već razmatraju nova rešenja snabdevanja energentima. Kakve su mogućnosti na raspolaganju balkanskim zemljama?

Prioritet Srbije je da u narednih nekoliko godina obezbedi veće rezerve gasa. To znači da proširi kapacitet skladišta Banatski dvor, ali se mora razmišljati i o gradnji bar još jednog podzemnog skladišta.

Ekonomski savetnik Vladimir Krulj kaže da Srbija samostalno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može da obezbedi svega 15 odsto svojih potreba za gasom.

"Dugoročno gledati mogućnosti za skladištenje na većim kapacitetima kao što se to radi u EU, kao što je i preporuka Unije kada je u pitanju bezbednosna količina gasa kojom raspolažemo. Dakle, u EU je to najmanje tri meseca, a preporuka je već šest meseci", navodi Krulj.

Balkanske zemlje nemaju alternativni dotok gasa. Srbija ga dobija samo iz pravca Mađarske. Zato je veoma važno povezivanje gasne infrastrukture sa susedima.

Iz Vlade poručuju da rade na izradi projektne dokumentacije za gasovod s Bugarskom. Treba razmišljati i o povezivanju s drugim zemljama.

"Znamo da Rumunija ima i veliku proizvodnju i velika podzemna skladišta. Njen profil potrošnje je različit od profila potrošnje u Srbiji. Jednostavno, povezivanje daje mogućnost da sezonski, dnevno, mesečno optimizujete način snabdevanja, cene i tako dalje", objašnjava analitičar Aleksandar Kovačević.

Evropa se uzda i u terminale s naftnim tečnim gasom ali i projekat TAP – Transjadranski gasovod kojim će stizati gas iz Azerbejdžana preko Turske, Bugarske, Grčke i Albanije. S druge strane, ruski gasni gigant, zaobilazeći Ukrajinu, novi tranzitni put gasa najavljuje preko turskog čvorišta, zatim Grčke i Italije i dalje do evropskih potrošača.

"'Gasprom' više neće da radi sa konačnim potrošačima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici, ruski gas ćemo prodavati na granici Turske i Grčke. Evropska unija je jednostavno poklonila Turskoj gasni ventil", kaže šef "Gasproma" Aleksej Miler.

Postavlja se i pitanje cene gasa. Urednica Balkan magazina Jelica Putniković kaže i da cena gasa u Srbiji ne bi trebalo da se menja.

"Srbija nije ta koja je odustala od gradnje 'Južnog toka'. Naši političari su rekli da nemamo alternativu i verujem da će i razgovori naših zvaničnika sa Rusima i 'Gaspromom' biti u smeru da se nastavi energetska saradnja", smatra Putnikovićeva.

Evropske zemlje na sve načine pokušavaju da obezbede energetsku bezbednost. Najviše se ulaže u energetsku efikasnost i obnovljive izvore. Austrija čak najavljuje gradnju nuklearke, a Mađarska je počela eksploataciju gasa iz uljnih škriljaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.