Gašić tvrdi da je Gojković ubijen

Izvor: B92, 05.Maj.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić tvrdi da je Gojković ubijen

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u otvorenom pismu, u delu gde se "kao građanin" obraća ombudsmanu Saši Jankoviću, smrt Predraga Gojkovića nazvao ubistvom.

Gašić se zaštitniku građana obratio pismom s porukom "da prestane sa iznošenjem neistina i poluistina o VBA", a zatim je zatražio od Jankovića odgovor na pitanje: "Kako je ubijen Predrag Gojković?"

Otkako se slučaj smrti prijatelja Saše Jankovića star 22 godine pojavio u javnosti, nijedan zvaničnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga nije nazvao ubistvom, a posle istrage je utvrđeno da je u pitanju samoubistvo.

Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je pre desetak dana da ne može ponovo da se vodi istraga o tragediji koja se desila u stanu Saše Jankovića 1993. godine.

"Ne postoji osnov za reviziju istrage, ali možemo da kažemo istinu o oružanom listu i vlasničkom kretanju oružja", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Povodom izjave zaštitnika građana Saše Jankovića da su njegovi saradnici prethodnih dana nastavili kontrolu u VBA i navodno utvrdili da postoje dodatna dokumenta o incidentu na Paradi ponosa i da treba obaviti još niz razgovora sa rukovodiocima VBA, ističem da nema nikakvih novih dokumenata do kojih se navodno došlo u kontroli", naveo je Gašić u svom otvorenom pismu.

On je ujedno pozvao Jankovića "da prestane sa iznošenjem neistina i poluistina o VBA, čiji predan rad i učinak na bezbednosnoj zaštiti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije to zaista ne zaslužuje".

Ministar smatra i da je odgovornost reč koju zaštitnik građana treba da postavi i kada je u pitanju odgovornost Saše Jankovića, a ne samo Ministarstva odbrane i VBA.

"Dosta je više neistina kojima obmanjujete javnost iznošenjem lažnih dokumenata. A kada se ustanovi neistina i da ste lagali, nema izvinjenja", poručio je Gašić i dodao da je tako bilo i s dokumentima o Paradi ponosa i s dokumentima koja je pokazao na skupštinskom odboru.

Tako i danas, dodaje Gašić, navodeći da Janković opet pokušava da skrene temu "iznoseći neistine o navodnom pronalaženju nekih novih dokumenata".

"Odgovorite vi meni, gospodine Jankoviću, kako je ubijen Predrag Gojković. Znali ste da po vašim medijima tražite odgovornost za pad helikoptera, što nije u vašoj nadležnosti. Sada ja, kao običan građanin, tražim od vas odgovore, kako bi građani Srbije, posle 23 godine, saznali istinu o ubistvu Predraga Gojkovića", zaključio je Gašić u otvorenom pismu.

Saša Janković je pre desetak dana naveo da je tačno da u trenutku kada je 1993. došao u svoj stan pošto je njegov prijatelj počinio samoubistvo nije kod sebe imao dozvolu za pištolj koja je u MUP-u. On je za B92 ponovio da je navedeni pištolj bio u legalnom vlasništvu njegovog oca, pa njega, i istakao da očekuje da će se napadi na njega u javnosti nastaviti.

MUP je dan kasnije objavio dokumente o smrti prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine u Jankovićevom stanu, oružne listove i ugovore o razmeni pištolja.

Janković je nakon toga izjavio da dokumentacija koju je MUP objavio nije potpuna i da zbog toga kod dela javnosti izaziva sumnju.

Osim toga, policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću, saznao je "Danas" u bezbednosnim krugovima. Istraga je otvorena zbog sumnje da je Jankoviću ugrožen život, jer ga već pet dana naizmenično prate četiri osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon toga objavilo dodatnu dokumentaciju u vezi sa slučajem samoubistva prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.