Gasi svetlo za planetu!

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasi svetlo za planetu!

U akciji "Sat za našu planetu" na sat vremena širom sveta, od 20.30 do 21.30 časova, ugašena su svetla i dekorativno osvetljenje na mnogim objektima zbog ublažavanja klimatskih promena i podsećanja na opasnost koja nam od tih promena preti.

Akciji "Sat za našu planetu" u organizaciji Svetskog fonda za prirodu priključila se i naša zemlja simboličnim isključivanjem rasvete i dekorativnog osvetljenja na jedan sat do 20.30 do 21.30 časova.

Akcija se ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizuje sedmi put u svetu i peti put u Srbiji. Centralne manifestacije u Srbiji održavaju se od 20 časova u Beogradu u Studentskom parku, Novom Sadu na Trgu Slobode i u Nišu u parku Svetog Save.

Svetla u Beogradu isključena su u Starom dvoru, Skupštini Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, hramu Svetog Save, crkvi Svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, na Trgu Republike, muzejima "Nikole Tesle" i "Kneginje Ljubice", kod spomenika "Pobednik" na Kelemegdanu i kule "Nebojša", kao i na svim mostovima.

Direktorka Svetskog fonda prirode za Srbiju Duška Dimović pozvala je zainteresovane Beograđane da dođu na Studentski trg.

"U Beogradu nemojte biti sami u mraku, dođite na Studentski trg i slušajte Horestra, hor mladih ljudi koji će nam pevati da učestvujemo zajedno u akciji 'Sat za našu planetu'. Ista manifestacija će biti sa horom u Nišu u parku Svetog Save i Novi Sad na Trgu slobode", rekla je Dimovićeva.

Oko 1.000 volontera pripremalo je akciju čitav mesec, a ove godine i neki političari su se priključili akciji sa zanimljivim idejama.

Globalne procene su da je prošle godine ušteda struje iznosila od 10 do 15 odsto, zavisno od države do države. Nema podataka koliko je ušteđeno u Srbiji.

"Kanada vodi. Oni su veoma disciplinovani uvek pobeđuju. Ove godine je uvedena jedna interesantna ideja da države koje su se prijavile imaju gradove koji će se takmičiti", rekla je Dimović.

Svetla su na sat vremena ugašena na mnogim spomenicima i građevinama širom sveta, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju kao i čuveni most Golden Gejt.

Akcija "Sat za našu planetu" prvi put je održana 2007. godine u Sidneju uz učešće od 2,2 miliona ljudi. Ove godine očekuje se učešće oko 152 zemalja iz 7.000 gradova i 200 miliona učesnika sa svih sedam kontinenata. Prošle godine učestvovalo je 140 zemalja sveta, više od 6.000 gradova i opština i oko 1,8 milijardi ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.