Gas pred vratima Užica

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas pred vratima Užica

Užice – Sa brda zvanog Sarića osoje iznad Užica, ovih dana se u iskopane kanale postavljaju čelične cevi, i to u tri pravca: ka Sevojnu, Senjaku i prema naselju Carina. To je deo obimnog poduhvata gasifikacije užičke opštine, koja je sa 2,5 miliona evra finansirana iz NIP-a, a ujedno i važan koraku u gradnji ovdašnjeg gasovoda, jedine šanse da se problem velike aerozagađenosti Užica ublaži ili reši.

Gotovo dve decenije su Užičani čekali gas, a u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se naslušali svakojakih političkih priča o gasovodu. Pošto su se prošle godine dve sevojničke valjaonice priključile na primarni gasovod, sada se gradi sekundarna mreža. Opet je Sevojno prvo po redu i u tom poslu.

– Trenutno se gradi merno-regulaciona stanica u Sevojnu i njenim završetkom, za oko mesec dana, stvaraju se mogućnosti za prvih tridesetak individualnih priključaka, kao i za priključak "Toplotine" kotlarnice koja zagreva ovo naselje – objašnjava za "Politiku" Milan Sekulić, direktor akcionarskog društva za distributivnu mrežu i distribuciju gasa "Užice gas", naglasivši da su pojedini cevovodi već ušli u dvorišta sevojničkih kuća, kojima gas stiže do kraja godine.

– Ako vremenski uslovi budu povoljni, merno-regulacione stanice će biti završene do Nove godine, i na Senjaku i kod zgrade Medicinske škole na Carini. U tim delovima Užica priključci se planiraju za iduću godinu – najavljuje Sekulić.

Još nije utvrđena zvanična cena individualnog priključka, mada se pominje cifra od 980 evra po domaćinstvu. Biće napravljen sporazum sa bankama da to korisnici plate na višegodišnje rate. Korisnici centralnog grejanja čije stanove greju kotlarnice JKP "Toplota" neće imati posebnih troškova oko uvođenja novog, čistijeg energenta.

– Za sledeću godinu planiramo da ukupno, u Užicu i u Sevojnu, bude od 1.500 do 1.800 priključaka na gasovod. Cena priključka je za sve ista, kao i uslovi plaćanja – dodaje Milan Sekulić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.