Garancije za sir i hleb

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garancije za sir i hleb

Poznati sjenički sir iz dve mlekare i hleb iz "profesorske" pekare nedavno su dobili sertifikate za kvalitet i higijensku ispravnost namirnica

Sjenica – Na Pešterskoj visoravni nekada je paslo stotinu hiljada ovaca i oko trideset hiljada goveda, a u deceniji opšte krize pašnjaci su prilično opusteli, mnogi stočari su stada smanjili i zadržali, što krupne, što sitne stoke, tek za svoje potrebe.

Tih godina u velike poslovne nevolje zapao je i poznati poljoprivredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kombinat "Pešter" i džaba što je sjenički sir svuda a posebno u Srbiji odavno poznat kada ga je bivalo sve manje i sve lošijeg kvaliteta.

Taj "prazan prostor" najpre su iskoristili preduzimljivi privatnici, poput Nikole Marića koji je sa sinom Ninoslavom, inače diplomiranim ekonomistom, podigao modernu mlekaru. Oni tu sada zapošljavaju desetine radnika, a sjeničkim sirom, pešterskim kajmakom, sjeničkim kačkavaljem i paprikom punjenom pavlakom njihova mlekara "Beni" zadovoljava beogradsko tržište. Sličnu, samo nešto manju mlekaru, pod nazivom "Tisovac" podigao je Hilmo Tucak sa sinom Hasrudinom. Sada ove dve mlekare, u kojima je sve pod konac, što bi se reklo, "kao u apoteci", samo za jedan dan otkupe tri, četiri hiljade litara mleka a mlečne prerađevine prodaju širom Srbije.

Njihovi proizvodi su garantovanog kvaliteta, jer su obe mlekare nedavno dobile sertifikate ISO 9001 kao i HASP, sertifikat koji garantuje bezbednost u pogledu higijene. Namera ovih preduzimljivih ljudi je da proizvodnju u saradnji sa kooperantima uvećaju i svojim proizvodima primame i kupce sa evropskog tržišta. Eto, baš ovih dana u mlekaru "Tisovac" posetu su najavili mogući partneri iz Švajcarske i Italije.

Iste potvrde za kvalitet proizvoda i higijenu u ovu varoš, za koju mnogi smatraju da je "na kraju sveta", dobila je i jedna klanica, a i pekara Redža Turkovića. On je profesor u ovdašnjoj školi, ali je nastavio porodičnu pekarsku tradiciju i kao mašinski inženjer uspešno pomirio stari proveren način pečenja hleba i savremene zahteve tržišta. Uz modernu opremu i peći, a na vatri od bukovog drveta peče, kažu kupci, "kao duša mekane i nadaleko najukusnije" hlebove, sve vrste peciva, pite, burek i poznati specijalitet – sjeničke mantije (pituljice). Zbog očuvanja kvaliteta i higijene, objasnio nam je Turković, sirovinom se snabdeva od dobavljača koji imaju iste sertifikate, a polovina njegovih proizvoda je u specijalnim pakovanjima.

"Profesorska" pekara hlebom i pecivima snabdeva nekoliko okolnih opština i 26 pešterskih sela, pa i ona, poput Alirovića, Raškovića, Baraštice... u kojima nema trgovinskih objekata nego je kombi pekare svojevrsna pokretna prodavnica.

Tako se u ovoj, kako bi mnogi rekli, od sveta skrajnutoj varoši, ipak, radi, i evropski...

M. Dugalić

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.