Gana oslobodila zaplenjeni školski brod Argentine

Izvor: Blic, 18.Dec.2012, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gana oslobodila zaplenjeni školski brod Argentine

Posada od 98 argentinskih mornara putuje danas za Ganu da bi preuzela i u Buenos Aires vratila školski jedrenjak "Libertad", zaplenjen u Gani pre više od dva meseca, izjavio je za AFP izvor u Ratnoj mornarici.

Međunarodni tribunal za pravo mora, sa sedištem u Hamburgu (Nemačka), naredio je u subotu vlastima Gane da "odmah i bezuslovno" puste fregatu "Libertad" Ratne mornarice Argentine koju od 2. Oktobra drže u luci Tema.

Tužba investicionog fonda "NML kapital" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bila uzrok zaplene "Libertada" u Gani.

Taj fond čije je sedište u "poreskom raju" na Kajmanskim ostrvima, zahteva da mu Argentina vrati više od 370 miliona dolara (283 miliona evra) duga. Fond je odbio ponudu Argentine da državne obveznice starog duga zameni za njene nove obveznice čime bi se odložila isplata ranije pozajmljenog novca.

Argenitina je Ganu prošlog meseca tužila Međunarodnom tribunalu za pravo mora.

Vlasti luke Tema u blizini Akre su novembra pokušale da se ukrcaju na zaplenjeni jedrenjak da bi ga pomerile s veza gde zauzima mesto i ometa komercijalne poslove, ali je preostali deo argentinske posade potegao oružje. Lučke vlasti su na to odgovorila tako što su uskratile snabdevanje broda vodom i strujom.

Povezane vesti: Gana zaplenila brod, Argentina preti tužbom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gana oslobodila zaplenjeni argentinski vojni brod

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2012, 21:17

Argentinski vojni brod zadržan u Gani više od dva meseca zbog finansijskog spora, danas je napustio glavnu luku te zemlje, pošto je Međunarodni tribunal za pravo mora naredio oslobađanje broda. Posada od 98 argentinskih mornara je danas doputovala u luku Tema da bi preuzela i u Buenos Aires...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.