Galuči: SAD mogu da promene politiku prema Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galuči: SAD mogu da promene politiku prema Kosovu

BEOGRAD -

Ukoliko se zemlje "kvinte" (SAD, Britanija, Francuska, Italija, Nemačka) odluče na novi politički dogovor s Beogradom, to će morati da prihvate Albanci, koji su do sada odbijali bilo kakav kompromis upravo zato što su imali podršku ovih zemalja, posebno SAD, izjavio je američki diplomata Džerard Galuči.

Bivši predstavnik UNMIK-a na severu Kosova Galuči je, u intervjuu "Novostima", rekao da "zemlje koje su podržavale i gurale kosovsku nezavisnost, imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogućnosti da promene pristup i traže kompromis".

On je ocenio da postoji mnogo razloga zbog kojih bi SAD trebalo da preispitaju svoj pristup prema politici o Kosovu.

"To što prošle godine nisu uspele da kroz 'strategiju za sever' primoraju Srbe da prihvate vladavinu Prištine, samo po sebi je dovoljan razlog. Ključ je u tome hoće li Amerika uvideti da je jedini put napred postizanje dogovora sa Beogradom", rekao je on.

Strah od Albanaca

Što se tiče izveštaja Dika Martija, on je rekao da nije siguran ko treba da preuzme odgovornost za pokretanje istrage o optužbama iznetim u Martijevom izveštaju.

"Prema Ahtisarijevom planu, šef misije EU na Kosovu - koji je i predstavnik međunarodne zajednice - ima autoritet da obezbedi istrage ratnih zločina i korupcije. Ali, ne mislim da je on prihvatio tu ulogu. Šta su drugi uradili ili su propustili da urade, moraju sami da objasne", kazao je Galuči.

A to što međunarodna zajednica do sada ćutala o zločinima, on objašnjava time da je "postojao određeni strah da će kosovski Albanci, ako ne dobiju ono što traže, stvarati još više problema".

Pregovori, kad se formira vlada

Odgovarajući na pitanje da li dijalog Beograda i Prištine može da počne i pre završetka istrage o zločinima, Galuči je rekao da nema razloga da razgovori ne počnu čim se formira kosovska vlada.

"Ali, koliko će oni biti uspešni, veliko je pitanje. Ostavljajući Martijev izveštaj po strani, ne vidim mnogo stvari o kojima bi dve strane mogle da se slože dok god stoje na suprotnim pozicijama kada je reč o statusu, a Priština odbija čak i praktične kompromise", rekao je Galuči.

Severni ključ

On smatra da bi, pod pritiskom EU, dva tima mogla pregovarati o tehničkim stvarima, koje se direktno ne dotiču političkih pitanja, kao što su nestale osobe. Šta će se zatim dešavati, u sadašnjim okolnostima je teško predvideti.

Galuči je ocenio da je status severa "u srži svih preostalih nerešenih pitanja, uključujući pronalaženje nekog načina da se priznaju srpski ekonomski i trgovinski interesi na Kosovu, kao i pitanja koja se tiču Crkve i pružanja podrške srpskoj zajednici na jugu Kosova".

"Davanje veće autonomije severu ne znači automatski i odvajanje tog dela. Pogotovo što bi pristajanjem na odvajanje značilo da Srbija odustaje od ostatka Kosova", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.