Galaxy S24 Ultra bi mogao da ima ozbiljnije bolju kameru

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Jul.2023, 22:30

Galaxy S24 Ultra bi mogao da ima ozbiljnije bolju kameru

Praktično tek što je Galaxy S23 Ultra započeo svoj tržišni život, a već su krenule da kolaju glasine o tome kako će novi, predstojeći Galaxy S24 Ultra imati kameru značajno boljih karakteristika.
Naime, glasine koje su se nedavno došle iz GalaxyClub.nl izvora, koji ima istoriju dobrih insajderskih informacija, sugerišu da bi portretna telefoto kamera mogla dobiti osetno unapređene karakteristike. Izvor nagoveštava da bi optičko uvećanje (zoom) da dođe do 5x u odnosu na 3x sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koliko raspolaže kamera trenutnog Galaxy S23 Ultra (i S22 Ultra i S21 Ultra) telefona. Ostaje da se vidi da li će i zasebna 10x periskopska telefoto kamera takođe dobiti bolji zoom ili ne.
Uopšteno govoreći, treba da razjasnimo jednu stvar – iako govorimo o 3x i 5x „zumu“, ove kamere zapravo uopšte ne „zumiraju“. Potencijalna nadogradnja kamere sa 5x uvećanjem, jednostavno znači da kamera koristi fiksni objektiv sa 5x većom žižnom daljinom od one koju koristi primarna (širokougaona) kamera. Dakle, ako Galaxy S24 Ultra i dalje koristi primarnu kameru od 200 MP, ekvivalentnu onoj od 24 mm iz S23 Ultra modela, njegova telefoto kamera od 5x bi zapravo bila ekvivalent prednjem senzoru sa fiksnim 120 mm objektivom.  
Ove informacije se zasnivaju na prethodnim spekulacijama o mogućem uvođenju namenskih Samsung ISOCELL senzora za kamere sa zumom. Samsung je 26. aprila ove godine podneo zahtev za zaštitu “ISOCELL Zoom” i “ISOCELL Zoom Pro” brendova. Kako se u novom izveštaju ističe, senzori sa ISOCELL brendom nisu ništa novo, ali je dodatak “Zoom” nov i zanimljiv, prenosi digitalcameraworld.

Samsung
Nema tu neke posebne mudrosti jer senzor sam po sebi ne može da “zumira” – to je posao sočiva, Postavlja se pitanje da li bi ovo mogao biti novi način uvećanja slike bez gubitaka na kvalitetu, gde se slika senzora visoke rezolucije iseče jednim delom, kako bi se na neki način dobio rezultat u vidu digitalnog zuma, kao što to rade drugi telefoni. Naime, već smo kod pojedinih flegšip modela kao što su Vivo X90 Pro, Honor Magic5 Pro i Xiaomi 13 Pro videli telefoto kamere manjeg optičkog “zuma”, ali visoke rezolucije. To omogućava hibridno zumiranje dela kadra zahvaljujući visokoj rezoluciji senzora (50 MP), a razlike u kvalitetu nisu toliko velike.
Postoji i mogućnost da Samsung možda razvija sistem kamera sa pravim optičkim zumom i da bi uskoro mogli videti povratak telefona kao što je Galaxy X Zoom iz 2014. godine. Starije među nama se sećaju ovog Android telefona sa kamerom i pravim 10x optičkim zumom, ali sa kompromisom debelih 16,6 mm sočiva, što je skoro duplo više od debljine koju meri Galaxy S23 Ultra.
Nažalost, podneti zahtev za zaštitu brenda za sada ne pruža dovoljno tehničkih detalja u cilju pojašnjenja „ISOCELL Zoom“ naziva. Da li će ova, potencijalno nova tehnologija biti predstavljena na sledećem Galaxy S24 Ultra telefonu, ili Samsung radi na sinergetskom sistemu kao što je to radio Huawei sa XMAGE za sada je nepoznanica, a po svemu sudeći, tako će ostati do februara 2024. godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.