Galapagos: Otkriven prvi potpuno očuvan koralni greben sa bujnim morskim svetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 15:29

Galapagos: Otkriven prvi potpuno očuvan koralni greben sa bujnim morskim svetom

Prvi potpuno očuvan koralni greben star nekoliko hiljada godina sa bujnim morskim svetom dužine oko dva kilometra otkriven je kod ostrva Galapagos u Ekvadoru.

Ekvadorski ministar zaštite životne sredine Hoze Davalos rekao je da je istraživački tim pronašao prvi potpuno netaknuti koralni greben na vrhu podmorske planine.

Naučna ekspedicija pratila je greben do vrha podvodne planine formirane vulkanskom aktivnošću, objavio je Skaj njuz.

Do sada nepoznata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podvodna kolonija predstavlja iznenađenje za naučnike, koji su verovali da postoji samo jedan greben na vulkanskom arhipelagu - Velington - duž obale malog ostrva Darvin.

Koralni grebeni u toj oblasti ozbiljno su oštećeni tokom vremenskog fenomena "el ninjo" od 1982. do 1983. kada se površina okeana zagrejala do razornog nivoa.

Međutim, novootkriveni greben je preživeo i ima više od 50 odsto živih korala.

Viši istraživač mora u Fondaciji "Čarls Darvin" i učesnik ekspedicije, Stjuart Benks, rekao je da je to veoma važno otkriće na globalnom nivou jer su mnogi sistemi na velikim dubinama degradirani.

Ekvador je prošle godine proširio morski rezervat Galapagosa za više od 32.000 kvadratnih kilometara da bi zaštitio ugrožene migratorne vrste između arhipelaga i ostrva Kokos u Kostariki.

Na ostrvima žive mnoge ugrožene životinje, uključujući džinovske kornjače, albatrose i kormorane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FASCINANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA Važno na globalnom nivou - star je nekoliko hiljada godina, a bogatstvo nemerljivo (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2023, 10:25

Na Galapagosu, ostrvu koje je bilo nadahnuće za Darvinovu teoriju evolucije, žive brojne ugrožene životinje, poput ogromnih kornjača, albatrosa i kormorana...Naučna ekspedicija je blizu ekvadorskog ostrva Galapagos otkrila nov, dosad nepoznat koralni greben s bogatim morskim svetom koji se proteže...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.