Gadafijevi MILIONI skriveni u Srbiji? Umešane strane obaveštajne službe

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2018, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijevi MILIONI skriveni u Srbiji? Umešane strane obaveštajne službe

Sve je počelo posle 5. oktobra 2000. godine

Libijski vođa Muamer el Gadafi sakraio je na tajne račune u Srbiji milione, za kojima su u našoj zemlji tragali francuski obaveštajci.

Došlo se do šokantnih službenih beleški koje otkrivaju da su Francuzi imali ozbiljne indicije da je Gadafi deo blaga iznetog iz Libije preko pojedinih firmi plasirao na račune jedne srpske banke. Za tim novcem, nakon promena u Srbiji 2000. godine i gašenja te banke, intenzivno je, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi Republika, tragao francuski obaveštajac poslat u Beograd kao ataše, za šta su saznale i naše službe.

Pročitajte i:

Najmanje tri miliona maraka legendarni libijski vođa, kako se sumnja, ostavio je u našoj zemlji na tajnim računima, stoji u službenoj belešci. Šta je bil osa tim novcem ostalo je nepoznato.

Uglavnom, prema pomenutoj belešci, francuski obaveštajac u ulozi atašea došao je u Srbiju posle 5. oktobra 2000. godine sa specijalnom mislijom da istraži gde su Gadafijevi milioni. Ovaj dokument nosi datum iz aprila 2001. i iz njega se može zaključiti da je potraga uveliko u toku, ali ne i kakav joj je ishod. Pošto je Francuska sa libijskim liderom tesno sarađivala, baš kao i nekadašnja Jugoslavija, nije ni čudo što su upravo službe te zemlje ušle u trag novcu neprikosnovenog Gadafija.

Sa druge strane, kao osvedočeni prijatelj naše zemlje, sa kojom je privredna i svaka druga saradnja bila intenzivna, Gadafi je imao bezgranično poverenje u Jugoslaviju koju je odabrao za mesto gde će iznositi deo svoga bogatstva. Prema saznanjima, Gadafi je preko posrednika poverio novac tada jakoj srpskoj banci, ali kako je Srbija dugo bila pod sankcijana, taj novac nije mogao legalno biti izvučen iz Libije, već samo pod paravanom građevinskih firmi i velikih inveticija. Novac se preusmeravao na fiktivne račune, od čega se navodno delimično plaćalo našim firmama koje su tamo izvodile radove, dok se deo slivao na Gadafijeve privatne račune, ali ne i na njegovo ime. U službenoj belešci ambasade, za taj novac diskretno se raspituje po državnim institucijama, bankama i pojedinim preduzećima.

- Prema operativnim podacima, došli smo do saznanja da se službenik ambasade Francuske raspituje za tajne račune Muamera Gadafija u Srbiji. Prema izjavi svedoka koji je razgovarao sa službenikom ambasade, postoje saznanja da su sredstva veća od tri miliona maraka, za šta se sumnja da je samo jedan deo, deponovana na nekom računu - stoji, kako navodi Republika, u ovom poverljivom dokumentu.

Komentarišući tekst službene belešle, bivši obaveštajac Boža Spasić kaže da još nema dokaza o Gadafijevim milionima u Srbiji, ali da nije slučajno da su francuske diplomate upletene u istraživanje.

- Činjenica je da nam je Gadafi kao veliki prijatelj davao zaista velike donacije, pa je moguće da je deo tih para završavao na poverljivim računima. Posle 2000. na zapadu je počeka hajka na Gadafija i pripreme za ono što će kasnije uslediti. Zato i ne čudi da su francuske pbaveštajne službe istraživale tok Gadafijevog novca van Libije, jer on je bio glavni finansijer mnogih tamošnjih državnih projekata - objašnjava Spasić.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović tvrdi da su informacije o tajnom novcu Francuzi najverovatnije dobili predajom poverljivih dokumenta o dgovorima Miloševića i libijskog lidera.

- Gadafi je davao kapom i šakom i Britancima i Nemcima, a najviše Francuzima. Sigurno je deo velikog novca završio i u Jugoslaviji, samo je pitanje gde su sad te pare. Kada je DOS došao na vlast i kada su krenule invazije Zapada na Irak i Libiju, naše službe bezbednosti bukvalno su predale u ruke Amerikancima sve planove koje je Milošević imao sa Gadafijem - ističe Nicović.

Gadafijev dugogodišnji prijatelj i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić kaže da o sklanjanju Gadafijevog novca u Srbiju ne zna ništa, ali ne isključuje mogućnost da su one negde našle utočište.

- Ne verujem da je Gadafijev novac završio u Srbiji, što ne znači da nije. Svakako su Francuzi najviše profitirali od njegovih para, pa sigurno da zbog svog interesa imaju razloga da spekulišu da informacijama kako su i ovde sklanjani njegovi milioni. Možda će jednoga dana doći vreme da se istina sazna - rekao je Lilić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.