GVOZDENA KUPOLA I DAVIDOVA PRAĆKA PONOVO SPASILI IZRAEL: Pogledajte silinu RAKETNOG UDARA Palestinaca (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2023, 18:18

"GVOZDENA KUPOLA" I "DAVIDOVA PRAĆKA" PONOVO SPASILI IZRAEL: Pogledajte silinu RAKETNOG UDARA Palestinaca (VIDEO)

Salva raketa ispaljena je iz Pojasa Gaze na Izrael

Palestinski islamski džihad (PIJ) preuzeo je odgovornost za raketni napad na Jerusalim 12. maja popodne. Oružane frakcije sa sedištem u Gazi saopštile su da su pokrenule dve glavne baražne paljbe, usmerene na Jerusalim, Tel Aviv i druge gradove u centralnom Izraelu.

Izraelski vojni izvori rekli su da su dve rakete ispaljene iz Gaze prema Jerusalimu presretnute, jednu od Gvozdene kupole, a drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od Davidove praćke. Međutim, u naselju Bat Ajin na Zapadnoj obali oglasile su se sirene. Udar je prijavljen i na periferiji naselja. Međutim, nije bilo žrtava.

Drugi raketni napadi bili su usmereni na grad Sderot i brojna obližnja naselja na jugu Izraela. Neke od raketa su navodno presretnute.

Kao odgovor na napade na centralni i južni Izrael, Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su novi talas udara na pojas Gaze. Mete su uključivale nekoliko komandnih centara i štabove PIJ.

Jedan od komandnih centara, pogođen u gradu Rafa na jugu Gaze, koristio je Ahmed al-Hašaš, koji je komandant raketnih snaga PIJ-a u toj oblasti, prema IDF-u. Izrael je već ubio pet visokih komandanata PIJ-a u okviru operacije "Štit i strela" koja je počela 9. maja.

Izraelska vojna operacija do sada je odnela živote 31 Palestinca i ranila na desetine drugih, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Napori da se postigne prekid vatre ne idu dobro. Brigadni general IDF-a Gasan Alijan, vojna veza sa Palestincima, obavestio je egipatske posrednike da Izrael zamrzava pregovore o prekidu vatre zbog obnove raketne vatre iz Gaze od strane PIJ. Prema izraelskoj novinskoj veb stranici Inet, general Alijan je rekao da Izrael neće pregovarati u trenutku kada je napadnut.

U međuvremenu, izvor u PIJ-u rekao je saudijskoj televiziji Al-Hadath da "ako se izraelska eskalacija nastavi, nećemo stati pre Marša zastave" u Jerusalimu sledeće nedelje.

Navodi se i neimenovani izvor koji kaže da PIJ nije bio obavešten o odluci Izraela da prekine pregovore o prekidu vatre. Prema njegovim rečima, Egipat je izneo predlog i organizacija čeka odgovor Izraela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.