GVOZDENA BRAĆA Pakistan počeo izgradnju nuklearne elektrane u saradnji sa Kinom - šta to tačno znači?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 17:07

"GVOZDENA BRAĆA" Pakistan počeo izgradnju nuklearne elektrane u saradnji sa Kinom - šta to tačno znači?

Napori da se napravi što više čiste energije.

Pakistanski premijer Šehabaz Šarif pokrenuo je danas konstrukciju kineskog projekta nuklearne energije od 1.200 megavati, koji će biti izgrađen po ceni od 3,5 milijardi dolara, u sklopu vladinih napora da napravi što više čiste energije, preneo je AP.

Ceremonija kojom je označen početak projekta došla je manje od mesec dana nakon što je Pakistan potpisao sporazum sa Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za inostranstvo, da se napravi Hualong 1 reaktor - nuklearni reaktor treće generacije, koji se smatra bezbednim zbog najnovijih sigurnosnih funkcija.

AP navodi da su Pakistan i Kina stari saveznici, a odnosi Islamabada sa Pekingom su tako bliski da pakistansko liderstvo zove Kineze njihovom "gvozdenom braćom".

Kina, takođe, gradi puteve, mostove i elektrane, kako bi povezala svoj krajnji zapad sa lukom Gvadar na Indijskom okeanu, koju je takođe izgradila Kina.

Nuklearna elektrana nazvana Čašma 5 biće napravljena na mestu pored reke Indus u Mjanvali, u okrugu na istoku pokrajine Pandžab.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.