GUČA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Dragačevskog sabora

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 20:15

GUČA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Dragačevskog sabora

Podaci o vremenu sahrane biće naknadno objavljeni

Jedan od osnivača najveće trubačke manifestacije na svetu - Dragačevskog sabora trubača u Guči - Nikola Nika Stojić umro je u petak ujutru u 90. godini života. Ovaj čuveni Dragačevac bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Ekološkog Društva Dragačeva.

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim života Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su u Udruženju Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 04. februara 1930. Godine, Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku.  Studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1960. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

Čuveni Nika bio je autor više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona... A pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

Bio je oženjen Stanislavom (rođ. Panajotović), profesorom biologije, sa kojom ima ćerku Radu.

, a komemoracija Niki Nikoli Stojiću biće obavljena čim epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Preminuo jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača u Guči

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Dec.2020

Jedan od osnivača najveće trubačke manifestacije na svijetu - Dragačevskog sabora trubača u Guči - Nikola Nika Stojić umro je u petak ujutru u 90. godini života.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.