Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GŠ VJ nije imao plan za progon

Hag -- Milorad Obradović posvedočio je pred Haškim tribunalom da GŠ VJ 1998-99. nije imao nikakav plan za progon Albanaca sa Kosova.

General-pukovnik u penziji, pomoćnik načelnika Generalšaba VJ tokom 1999. je svedočio u odbranu tadašnjeg načelnika GŠ VJ Dragoljuba Ojdanića koji je optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999.

Na pitanje Ojdanićevog branioca Tomislava Višnjića da li je bilo plana za proterivanje Albanaca ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vojnu podršku takvom planu, on je odgovorio: "Ja za takve planove nisam čuo, niti ih je u GSS VJ bilo".

Obradović je naglasio da dugo poznaje generala Ojdanića i da on "ni kao čovek, ni kao oficir" ne bi mogao da bude uključen u nezakonito delovanje.

On je istakao i da nije bilo moguće da generalu Ojdaniću komanduje tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović, kao što tvrdi optužba. Komandni lanac VJ, po svedoku, bio je nenarušen.

Obradović, koji je početkom NATO bombardovanja bio raspoređen na dužnost komandanta Druge armije VJ, rekao je i da jedinice MUP-a Srbije nisu bile podređene njegovoj komandi, iako je Vrhovna komanda to naredila.

Kao razlog što se to nije desilo, svedok je naveo da "MUP Srbije nije spustio naređenje preko svog komandnog lanca".

Zajedno sa generalom Ojdanićem i Šainovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova 1999, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.