GRUJIČIĆ O STANJU POVREĐENIH U PUCNJAVAMA: Svi životno ugroženi, herojski podvig lekara, radilo 6 sala istovremeno

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 13:43

GRUJIČIĆ O STANJU POVREĐENIH U PUCNJAVAMA: Svi životno ugroženi, herojski podvig lekara, radilo 6 sala istovremeno

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se ispred Urgentnog centra.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se javnosti povodom strašne tragedije kod Mladenovca u kojoj je ubijeno osmoro, a ranjeno 14 ljudi, kao i masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Medicina nije zakazala. Veliki broj mojih kolega koji su bili tu, radili su non-stop, sada su otišli na zaluženi odmor, radilo je šest sala istovremeno. Ne pamtimo ovakvo vreme od devedesetih. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dva dečaka iz Tiršove su puštena kući, devojčica je kritično. U UKC-u devojčica i profesorka će ići još jednom na operaciju. Juče je bilo 13 povređenih, a sve povrede su nanete vatrenim oružjem - kaže Grujičić.

Ministarka je istakla da od vremena devedesetih ne pamti da se nešto ovako desilo.

- Dva dečaka koja su lečena u Tiršovoj puštena kući, devojčica je i dalje kritično. Deca sa Kliničkog su dobro, sa nastavnicom su pušteni sa intenzivne nege. Jedan dečak je jako teško, ima oštećenje kičmene moždina i ne pokazuje pokretljivost ruku i nogu - rekla je ministarka i navela u kakvom su stanju povređeni u Mladenovcu:

- Devojka sa prostrelnom ranom glave i bešike je operisana. Ne vidi na levo oko. Druga devojka, najteže povređena, imala je dve prostrelne povrede, morao je biti odstranjen jedan bubreg, deo debelog creva i 12-palačno crevo. Mladić koji je došao u stanju šoka, njemu je zaustavljeno krvarenje, rešeni prelomi i sleduju mu dodatne ortopedske intervencije. Devojka koja ima povrede natkolenice i prepone, sa prekidom jedne manje vene koja je lako rešena S.J. ('72. godište) stabilan je nakon operacije. Svi su odreagovali dobro. U Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Preminuli su na licu mesta. Sinoć je preminulo osmoro, a 13-oro je imalo povrede prostrelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti - istakla je ministarka.

Grijičić je naglasila da nikada ne možete biti sigurni kada su nanete povrede vatrenim oružjem.

- Nije tačno da nema empatije, zaboravili smo da su 99 odsto ljudi, pravi ljudi - poručila je na kraju.

Govoreći o incidentu Leskovcu, ministarka je rekla da je dete pogođeno zrnom takođe ugroženo, jer je zrno pogodilo kritično arteriju nakon čega je dečak izgubio litar i po krvi.

Zahvalila se ljudima na humanosti i istakla da nove doze krvi trenutno nisu potrebne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Grujičić: Dva dečaka puštena kući, devojčica i dalje kritično

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Maj.2023

BEOGRAD – Ministarka zdravlja Danica Grujičić je na konferenciji za novinare ispred Urgentnog centra rekla da su dva dečaka koja su lečena u Tiršovoj puštena kući, a da je devojčica i dalje kritično, navodeći da je ona imala povredu glave.”Radilo je šest sala istovremeno, to se nije dogodilo...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.