Izvor: B92, 01.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUJIC I GUGL PROTIV RTS-A

Beogradski advokat Sava Grujicic podneo je tuzbu zbog klevete protiv Radio Televizije Srbije i sadasnjeg rukovodstva te televizije, saopsteno je u petak iz Prvog opstinskog suda. Tuzeni su bivsi vrsilac duznosti direktora RTS-a Nenad Ristic, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Petar Lazovic i dvoje glavnih i odgovornih urednika Drugog dnevnika Dragana Vasiljevic i Milica Nedic Kesar. U saopstenju suda istice se da je 26. aprila ove godine u Drugom dnevniku RTS-a objavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neistinita vest u kojoj se navodi da je advokat Branimir Gugl zajedno sa suprugom Dragoljuba Milanovica obezbedio novac za sudiju koji ce ukinuti pritvor Milanovicu, a da je podmicivanje sudije, prema informaciji "Otpora", obavljeno posredstvom advokata Save Grujicica.

Istim povodom, tuzbu protiv RTS-a pre nedelju dana podneo je i beogradski advokat Branimir Gugl. On je za Radio B92 izjavio da mu je 'jedini motiv da se prestane sa iznosenjem dezinformacija u javnosti i vrsenjem pritiska na sud, a radi zastite suda i advokature kao profesije'. 'Zbog toga, sa tim motivima se prijavilo jedno desetak advokata koji su potpisali i sacinili tu tuzbu, sve su poznati i ugledni beogradski advokati koji ce me u tom postupku zastupati. Toj tuzbi se pridruzio i moj kolega koji se takodje spominje, a to je Sava Grujicic, tako da ce ta dva postupka biti spojena, a tuzbi ce se pridruziti u tom predmetu sa svojom tuzbom i sudije koje su u toj informaciji prozvane. Imam neke informacije da je Okruzni sud u Beogradu takodje odlucio da podnese krivicnu prijavu protiv odgovornih lica RTS-a, povodom dezinformacije koja je 26. aprila objavljena u Drugom dnevniku', rekao je on.

Doskorasnji vrsilac duznosti Radio-televizije Srbije Nenad Ristic rekao je za Radio B92 da je deset minuta pre pocetka pomenutog Drugog dnevnika stigao faks od Otpora u kom se kaze da su advokati Gugl i Grujicic podmitili sudiju da iz zatvora pusti Dragoljuba Milanovica. 'To je tri dana posle toga, u jenoj podignutoj atmosferi i euforicnoj situaciji... Ja nisam tog dana bio u Televiziji, bio je gospodin Lazovic i oni su merili da li da objave ili ne taj faks, i u toj podignutoj i potresnoj atmosferi su to ipak objavili. U Trecem dnevniku su objavili demanti, koji je vrlo korektno objavljen, ne samo u Trecem dnevniku, nego i sutra u Drugom dnevniku. Tako da televizija nije pruzala nikakvu tvrdoglavu odbranu da ne ispravi ono sto je ispravila', tvrdi on.

Nenad Ristic je naveo i da je Dnevnik u kom je objavljen dematni, ucestvovao na medjunarodnom takmicenju u Baru i da su se svi ucesnici slozili da je taj demanti pokazatelj korektnosti, otvorenosti i demokraticnosti televizije. Medjutim, advokat Branimir Gugl smatra drugacije: "Poznata je stavr da kad se preje iz jastuka prospe, vise niko ne moze da ga skupi. Demanti vise nikome ne znaci, jer je objavljen u Trecem devniku i sutradan, a pitanje je ko je gledao i kop je cuo dnevnik. Ali bitna je prva informacija koja je dovela u sumnju rad pravosudja'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.