GROTLO PAKLA SE OTVARA U SRBIJI: Toplotni talas stigao, ovaj dan doneće nam 40 stepeni

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 19:46

GROTLO PAKLA SE OTVARA U SRBIJI: Toplotni talas stigao, ovaj dan doneće nam 40 stepeni

Ovaj vikend doneo nam je stabilizaciju vremena, što je ujedno i uvod u toplotni talas u sedmici pred nama.

Noći su bili poprililne sveže, uz minimalne temperature u nižim predelima od 10 do 14°C, u Beogradu je bilo 16-17°C, a najhladnije je bilo u Sjenici sa 7°C. Tokom dana temperature su bile u skladu sa kalendarom i kretale su se od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

I u noći ka ponedeljku u Srbiji će biti vedro i prijatno sveže, u dolunama i kotlinama i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << maglom. Jutarnja temperatura biće od 10 do 18°C. Tokom dana biće sunčano i veoma toplo, uz temperature od 31 do 35°C, u Beogradu do 34°C.

Još toplije biće u utorak i u sredu, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko i preko 35°C.

Najvreliji dan u sedmici pred nama biće četvrtak. Očekuje se sunčano i vrelo, a maksimalna temperatura biće od 36 do 40°C, u Beogradu do 38°C, a najvrelije biće na istoku i jugoistoku Srbije i u Pomoravlju.

U četvrtak će se preko centralne Evrope premeštati hladni. Jedan njegov deo prebaciće se preko Alpa i severozapada Balkana i do Panonske nizije i kao oslabljen doći i do Srbije.

On neće biti izažen tokliko u vidu padavina, već više u vidu u suvog osveženja i jakog severozapadnog vetra.

Dakle, u četvrtak posle podne, uveče i tokom noći na severu Srbije ponegde se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom u delovima Vojvodine, na severu Šumadije i na području Beograda. Dolazak svežije vazdušne mase iznad vrele podloge usloviće da atmosfera veoma burno odreaguje, pa može biti jačih grmljavinskih oluja sa gradom i obilnim pljuskovima lokalnog karaktera.

Petak će zbog oslabljenog hladnog fronta doneti niže temperature za 5 do 8 stepeni. Pada će biti najviše izražen na zapadu Srbije, a najmanje na jugu. Uz sunčano vreme maksimalna temperatura kretaće se od 30°C na zapadu Srbije do 37°C na jugu, u Beogradu do 32°C.

Inače, od utorka do petka u većim gradovima, pre svega u Beogradu i u Vojvodini očekuju se tropske noći, uz minimalne temperature od 20 do 24°C.

Naredni vikend ponovo će doneti porats temperature vazduha, pa će na kraju sedmice biti sunčano i vrelo, uz maksimalne temperature u nedelju od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Dakle, pred nama je najtopliji period i najintenziviji toplotni talas. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 27 do 31°C, one će u sedmici pred nama biti za 5 do 7 stepeni više od proseka, tokom pojedinih dana i za 10 stepeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.