GROBLJE MADE IN CHINA

Izvor: Kurir, 13.Jun.2010, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GROBLJE MADE IN CHINA

Nadgrobni spomenici iz Kine, koji su jeftiniji od domaćih za 40 odsto, sve više se prodaju u Šumadiji. Ima ih od svih vrsta kamena i za sve veroispovesti

ARANĐELOVAC - U gradu pod Venčacom, najvećem proizvođaču mermera u ovom delu Evrope, prodaju se nadgrobni spomenici iz Kine.

Milovan Riznić, vlasnik specijalizovane radnje za promet ovom robom, kaže da je pre pet godina počeo da uvozi nadgrobne spomenike iz Kine.

- Tada su imali desetak modela i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u tom momentu nisu bili ozbiljna konkurencija ovdašnjim kamenorescima, kojih na području Aranđelovca i Topole ima preko 150. Ali dovitljivi Kinezi brzo su uočili da je ovo izuzetno unosan posao, pa sada već imaju asortiman od nekoliko stotina modela i izrađuju ih za sve verske konfesije i od svih poznatih vrsta kamena. Većina spomenika ima dosta elemenata ručne izrade, izuzetno kvalitetno izvedene, a cena im je oko 40 odsto niža od sličnih napravljenih u ovdašnjim kamenorezačkim radionicama - kaže Riznić.

Radomir J., koga smo zatekli da kupuje kineski spomenik za preminulog oca, kaže da će ga platiti 600 evra i da bi sličan kod domaćih proizvođača koštao oko 1.000 evra.

- Uskoro će godišnjica ocu, majka je nasledila desetak hiljada penzije, supruga ostala bez posla, a ja zarađujem oko 200 evra. Sa ovim primanjima jedino što sam mogao da kupim je ovaj kineski spomenik, koji će sa montažom koštati 600 evra, a za ovakav „domaći" i hiljadu bi mi bilo malo - ističe on.

Prodavci ove robe tvrde da su od dobrog materijala, za razliku od većine kineskih proizvoda, koji su uglavnom lošeg kvaliteta.

- Naši kamenoresci imaju visoke cene i još ne shvataju da moraju da se prilagode zakonima tržišta i pre svega snize cene. Može se očekivati da će se u Aranđelovcu pojaviti ekipe iz Kine koje će montirati spomenike, pisati tekst, izrađivati slike, odnosno raditi i završne poslove - upozorava Riznić, napominjući da narod za svoje najmilije mora da kupi spomenik, bez obzira na to da li ima novca ili ne.

Mikiša Mihailović

Niko neće beli mermer

Za izradu spomenika u Aranđelovcu i okolini već dugo se ne koristi beli mermer iz ovdašnjeg rudnika, nego kvalitetniji materijali iz Indije, Zimbabvea, Južne Afrike i Brazila. Ovdašnji kamenoresci su ih uvozili iz tih zemalja, a nekolicina njih ima svoje kamenolome u Južnoj Africi i Zimbabveu.

Ma, oni su loši!

Igor Vulićević, menadžer firme „Aranđelovac granit", kaže da domaći kamenoresci nemaju razloga za brigu.

- Profesionalci u ovom poslu ne treba da strepe. Spomenici iz Kine jesu jeftiniji, ali su lošijeg kvaliteta, što se može videti na svakom groblju gde su postavljeni. Besparica jeste uticala da se poveća tražnja za kineskim spomenicima, ali većina i dalje traži kvalitetnija obeležja sa elementima koji se u masovnoj proizvodnji ne mogu postići - tvrdi Vulićević, čiji su i deda i otac bili kamenoresci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.