GRANICE  OMEKŠALE

Izvor: Kurir, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRANICE OMEKŠALE

Ambasade zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma od juče za vizu traže manje dokumenata „povlašćenim“ građanima Srbije

BEOGRAD - U ambasadama zemalja članica Evropske unije već od juče su mnogi građani Srbije mogli da predaju zahtev za dobijanje besplatne vize, i to po olakšanoj proceduri. Za kategorije stanovništva obuhvaćene Sporazumom o viznim olakšicama potreban je i minimum nužnih dokumenata i prilikom podnošenja zahteva za vizu traži se uglavnom formular, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << važeći pasoš, osiguranje i pozivno pismo institucije ili privatnog lica u EU.

Tako, primera radi, za studente koji putuju u Nemačku, osim navedenih dokumenata, potrebna je i fotokopija indeksa, a za poslovne ljude koji putuju u Austriju i potvrda Privredne komore Srbije. Novinari koji krenu put Grčke trebalo bi da pripreme fotokopiju novinarske legitimacije, potvrdu o zaposlenju ili ugovor na osnovu kojeg rade. Ukoliko slikar učestvuje na međunarodnoj izložbi koja se održava u Španiji, potreban mu je pismeni zahtev organizacije domaćina kojim se potvrđuje da umetnik učestvuje na toj kulturnoj manifestaciji.

Vizne olakšice važe za studente, osnovce, srednjoškolce, naučnike, poslovne ljude, lekare, advokate, arhitekte, umetnike, kulturne radnike, sportiste, aktiviste civilnog društva, zaposlene u nevladinom sektoru, novinare, penzionere članove zvaničnih delegacija, državne službenike i pripadnike verskih zajednica. Olakšice se odnose i na bliske rođake građana koji žive u inostranstvu ili one kojima je potrebno lečenje.

Kategorije građana za koje važe olakšice dobijaju besplatne vize samo kada u zemlje potpisnice sporazuma iz Šengena budu putovali službeno. Putovanja su, međutim lakša i kada se u zemlje „šengena“ putuje turistički, jer kategorije stanovništva obuhvaćene Sporazumom o viznim olakšicama neće morati da podnose dokaze o primanjima ili imovini, već samo vaučer ili pozivno pismo.

[ antrfile ]

KRAĆE ČEKANJE

Za dobijanje šengenske vize potrebno je 10 dana od podnošenja zahteva, a ovaj period može se skratiti na manje od tri dana u hitnim slučajevima. Oni koji žele da posete više zemalja treba da idu u konzulat zemlje kroz koju će prvo ući u šengensku zonu.

Ove olakšice ne važe za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu u šengenskoj zoni, za Norvešku i Island, koje nisu u EU, kao i za članice EU Rumuniju, Bugarsku i Kipar, koje još nisu pristupile „šengenu“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.