GRANATIRAJU ČITAVU TERITORIJU Odjekuju eksplozije u Nagorno-Karabahu! Pogođena škola, broje se mrtvi - pogledajte snimke napada (VIDEO/FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2023, 00:17

"GRANATIRAJU ČITAVU TERITORIJU" Odjekuju eksplozije u Nagorno-Karabahu! Pogođena škola, broje se mrtvi - pogledajte snimke napada (VIDEO/FOTO)

U vojnoj operaciji u nezavisnoj republici Nagorno-Karabahu, prema nezvaničnim informacijama dvadesetpet osoba je poginulo, dok je više od 80 povređeno, a Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je Baku pokrenuo "antiterorističke aktivnosti na lokalnom nivou", rešeni da ispune strateške ciljeve.

Nagorno-Karabah pozvao je Azerbejdžan na prekid neprijateljstava i pregovore, međutim azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snagama.

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

- Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Biz demişdik gələcəyimizi!!! #Khankendi #Xankəndi #Qarabağ #Azerbaijan #Azerbaycan #Karabakh #Karabağ pic.twitter.com/1VZSRWEgzF

— Ismayil Jabiyev (@ismayiljabiyev) September 19, 2023

Komanda ruskih mirovnih snaga pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru, preduzmu mere za deeskalaciju situacije i nastavak pregovaračkog procesa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju ruskih trupa, tokom dana su zabeležena brojna kršenja primirja od strane azerbejdžanske strane duž linije kontakta.

- Baku je spreman da razgovara sa Jermenina, ali tek kad podignu belu zastavu i razoružaju se - izjavio je danas u toku dana Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Jermenija je negirala danas da ima bilo kakve vojne snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno-Karabah.

Jermenske vlasti u enklavi poručile su da Azerbajdžan napada njihove pozicije topništvom i dronovima duž čitave linije fronte i nastoji prodrijeti dublje u teritoriji.

‼️CHILDREN KILLED AND WOUNDED IN ARTSAKH.

Child murderer Azerbaijan has launched an attack against the #Armenia|n Republic of #Artsakh/#Karabakh. This is the face of Azerbaijan.

No country will have the right to talk about human rights if Azerbaijan is not stopped. pic.twitter.com/GjuatuvDgF

— Anush Mkhitaryan (@Haybaji) September 19, 2023

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

- Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama - naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

#Azerbaijan right now bombing civilians in #Artsakh / #Karabakh pic.twitter.com/7e6neIbTwN

— Kornelij (@Kornelij) September 19, 2023

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

U toku su takođe protesti u glavnu gradu Jerevanu, gde građani zahtevaju prekid vatre i da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi sa eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azerbejdžanu.

As a result of explosion of mines planted by Armenian proxy forces in #Karabakh, Azerbaijan, 9 people died today. Photos below.

10k Armenian soldiers are still on Azerbaijani soil, #Karabakh. Armenia continued financing them from its budget. These forces must be disarmed! pic.twitter.com/Yp8v2IzuRv

— Nigar Arpadarai (@ArpadaraiNigar) September 19, 2023

- Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike - rekao je jedan od aktivista.

Došlo je i do sukoba između jermenskih demonstranata i policajaca u blizini ruske Ambasade. Dopisnik "Sputnjika" javio je da demonstranti pokušavaju da se probiju u zgradu Vlade kroz policijski kordon.

Turska podržava korake Azerbejdžana za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

- Svi imaju pravo da koegzistiraju na tlu Azerbejdžana, uključujući Jermene, i to bi trebao da bude naš primarni cilj - izjavio je Erdogan.

On je ocenio da "Savet bezbednosti UN više nije garant svetske bezbednosti, već je postao bojno polje političkih strategija pet zemalja".

- Pozivamo da se uspostavi međunarodni sistem za dobrobit celog čovečanstva izjavom 'Svet je veći od pet' - rekao je turski lider.

SAD su duboko zabrinute zbog vojnih akcija Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu i pozivaju Baku da ih odmah zaustavi, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ove akcije pogoršavaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Nagorno-Karabahu i podrivaju šanse za mir - rekao je Blinken u saopštenju.

On je dodao da SAD pozivaju "na hitan prekid neprijateljstava i na dijalog sa uvažavanjem između Bakua i predstavnika stanovništva Nagorno-Karabaha".

U jesen 2020. godine izbio je šestonedeljni rat između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha. Kao rezultat toga, Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad približno polovinom regiona, a ruski mirovnjaci su bili stacionirani u preostalom delu. Jermenija se obavezala da će povući trupe iz NKR. Azerbejdžan je u decembru 2022. godine blokirao jedini put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, nakon čega je u regionu počela humanitarna kriza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.