GRAĐANI BIRAJU ŠTA ĆE DA SE GRADI Grad izdvaja 200 miliona dinara, a opštine po 10 miliona

Izvor: Press, 05.Dec.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI BIRAJU ŠTA ĆE DA SE GRADI Grad izdvaja 200 miliona dinara, a opštine po 10 miliona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas novi projekat “Da se radi i gradi po tvom!”, koji ima za cilj da Beograđanima pruži mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanja o tome kako žele da njihov grad i njihove opštine izgledaju u budućnosti.
Foto:Blic.rs
Grad je za ovaj projekat izdvojio 200 miliona, a svaka opština koja je deo projekta (nije uključen samo Novi Beograd) >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << po 10 miliona dinara.
Gradonačelnik je istakao da je danas trenutak da se krene korak dalje i gradske vlasti žele da se svaki glas, svakog građanina Beograda čuje, te da im se da mogućnost da glasaju za projekat koji smatraju da je najvažniji za njihovu opštinu i grad.
- Projekat nije ograničen rokom, svako će imati mogućnost da da neki svoj predlog, a kada se bude konstatovalo da predloga više nema, počeće glasanje - rekao je Mali.
Foto: Beoinfo / RAS Srbija Otvaranje novih ambulanti


Projekti će se, kako je objasnio, predlagati preko Beokom aplikacije, a takođe će moći i da se predlažu preko anketnog listića, u svakoj opštini koja učestvuje u realizaciji.
- Sve ideje ćemo staviti na beogradski portal i dati mogućnost da građani glasaju. Ideje koje budu imale najviše glasova sprovešćemo u delo - najavio je gradonačelnik.
On je dodao da na ovakav način samo još neke svetske metropole omogućavaju učešće građana u odlučivanju, a Beograd će biti jedan od tih malobrojnih gradova koji će na ovaj način komunicirati sa građanima.
Foto: Beoinfo / Promo Moguće i uvođenje toplovoda


- Ovo je veliki, bitan korak. Ako se projekat bude pokazao uspešnim onda će, iz godine u godinu, biti sve više novca izdvojeno u te svrhe - rekao je Mali.
Mali: Novi Beograd se nije javio
Foto: Beoinfo / Promo Možda će neko izabrati nove autobuse


Mali je precizirao da su bile pozvane sve opštine, a da se samo opština Novi Beograd nije odazvala.
- Pretpostavljam da je gospodin Šapić imao nešto važnije od toga da omogući da se glas građana čuje. Međutim, mi ćemo kao grad izvodjiti novac za Novi Beograd i daćemo mogućnsot da građani i te opštine odlučuju o projektima - najavio je Mali.
Slični projekti u Pančevu i Šapcu
Ovakvi projekti ipak nisu baš potpuno nepoznati u Srbiji. Tako su u Šapcu građani 24 okolnih sela odlučivali na šta će se potrošiti novac od poreza na imovinu.
Na drugoj strani, u susednom Pančevu je 2015. sproveden projekat “Participativno budžetiranje” na osnovu kojeg su Pančevci izglasali da se kupi katamaran, svojevrsni turistički brodić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Novac obezbeđen: Gondolom do Ušća za 5 minuta

Izvor: B92, 06.Dec.2017, 10:01

Beograd -- Beogradska gondola počinje da se gradi sledeće godine, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali...Prema nacrtu republičkog budžeta za 2018. godinu, za ovaj projekat izdvojeno je 360 miliona dinara. Istim dokumentom, planira se da 2019. iz svoje kase Srbija izdvoji 840 miliona...Grad...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.