GRAĐANI BESNI! Buldožerima ruše staro muslimansko groblje! Porodice umrlih REVOLTIRANE, otkriven razlog (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 07:11

GRAĐANI BESNI! Buldožerima ruše staro muslimansko groblje! Porodice umrlih REVOLTIRANE, otkriven razlog (FOTO)

Traže od vlasti alternativno rešavanje problema

Zbog izvođenja projekta proširenja puteva i mostova zarad ublažavanja zagušenja saobraćaja u Kairu dovedeno je u opasnost hiljade grobnica na ogromnom drevnom islamskom groblju, što je izazvalo negodovanje među konzervatorima i članovima porodice sahranjenih.

Poznata kao Grad mrtvih, groblja duž istočne ivice istorijskog dela Kaira, bila su mesto gde su sahranjivani egipatski pokojnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od dolaska islama u sedmom veku Nove ere, preneo je Rojters.

Uneskovo mesto svetske baštine prostire se na 10 kvadratnih kilometara i mnoge od najuglednijih porodica u Kairu održavaju groblja, gde nastavljaju da sahranjuju svoje mrtve.

Poslednjih meseci vlada je koristila kopače i buldožere da uništi hiljade grobova kako bi gradila široke autoputeve, koji će povezivati Kairo sa novom prestonicom u izgradnji na oko 50 kilometara istočno.

Neki vlasnici grobnica, koji žele da prenesu tela članova svojih porodica, kažu da im je prethodno dato malo vremena.

- Na ovom groblju sahranjena je moja majka, zajedno sa mojom bakom, njenim ocem i mnogim drugim članovima porodice - rekao je politički aktivista Hišam Kasem.

On je dodao da mu je pre nekoliko dana rečeno da se spremi za premeštanje tela na drugo mesto zvano Al-Rubaiki i da će o tome biti obavešten tri ili četiri dana ranije.

Nakon negodovanja na društvenim mrežama, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi prošle nedelje naredio da se formira komitet, koji će "proceniti situaciju i razmotriti dostupne alternative".

Vlada kaže da nema nameru da uništava spomenike, koji su označeni kao istorijski, ali kako kažu konzervatori, samo 102 mesta od više od 2,5 miliona grobnica u ovoj oblasti dobile su pomenutu oznaku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.