GRADOVI NESTALI POD ZEMLJOM Pronašli su čitavo carstva u džungli i sada ISTORIJA MORA DA SE MENJA

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRADOVI NESTALI POD ZEMLJOM Pronašli su čitavo carstva u džungli i sada ISTORIJA MORA DA SE MENJA

Primenom najsavremenije laserske tehnike u džungli Kambodže otkriveno je nekoliko velikih gradova pod zemljom, tvrde arheolozi, a neki od njih čak smatraju da će to promeniti celokupnu istoriju jugoistočne Azije.

Prema rečima australijskog naučnika dr Dejmijena Evansa, koji je ispred francuskog Instituta za Daleki Istok, rukovodio istraživanjima, jedan grad se nalazi na visoravni Pnom Kulen i udaljen oko 30 kilometara od čuvenog kompleksa hramova Angkor Vat.

Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je navodno veliki kao sadašnja prestonica Kambodže Pnom Pen, koji ima 1,5 miliona stanovnika. Prvi ostaci grada po imenu Mahendraparvata otkriveni su još 2012., ali je on, pokazuje nova studija, mnogo veći nego što se pretpostavljalo.

Gradove pod zemljom u tropskoj kišnoj šumi, Evans i njegov tim, otkrili su iz vazduha primenom sofisticirane tehnike "lidar" (Light detection and ranging, tj. svetlosna detekcija i klasifikacija). Laserski zraci se iz helikoptera usmeravaju na zemlju kako bi otkrili skrivene strukture.

GRADOVI ISPOD DŽUNGLE Spektakularno: Laseri otkrili ostatke najvećeg carstva na svetu iz 12. veka

Sveobuhvatan rezime rezultata istraživanja biće objavljen u ponedeljak u stručnom časopisu "Journal of Archaelogical Science", a kako je preneo britanski "Gardijan", naučnici imaju dokaze o nizu gradova strarih između 900 i 1.400 godina.

Oni ističu da otkriće navodi na zaključak da je civilizacija Kmera na vrhuncu moći u 12. veku bila najveće carstvo na svetu.

Australijski stručnjak za Kambodžu Dejvid Čendler izjavio je za "Gardijan" da će istorija morati "nanovo da se napiše".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.