GRAD KOJI JE INSPIRISAO ZALEĐENO KRALJEVSTVO PRED UNIŠTENJEM: Milion turista ugrožavaju opastanak ovog prelepog mesta

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2023, 20:40

GRAD KOJI JE INSPIRISAO "ZALEĐENO KRALJEVSTVO" PRED UNIŠTENJEM: Milion turista ugrožavaju opastanak ovog prelepog mesta

Stanovnici živopisnog gradića koji je inspirisao popularni Diznijev film kažu da su ga turisti uništili.

Halštat u Austriji očigledno je bio inspiracija za kraljevstvo Arendel u Diznijevom filmskom hitu „Zaleđeno kraljevstvo“.

Grad koji se nalazi na obali istoimenog jezera sa druge strane se naslanja na Alpe pruža pogled koji zaista oduzima dah.

Ali meštani sve više negoduju zbog ogromnog broja turista koji svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posećuju njihovo mesto.

U Halštatu živi svega 750 stanovnika, a dnevno ga poseti više od sedam hiljada turista. U toku samo jedne godine ovde selfije uradi više od milion ljudi.

Andrea Zimerman živi kod mesta gde turisti naprave najviše selfija rekla je da buka ugrožava kako njeno, tako i zdravlje njenog supruga.

- Zaista sam zabrinuta za supruga – rekla je.

- Morao je ponovo da poseti lekara i ima problema sa srcem. Meni se vraća gastritis. A psihološki nam je stanje sve gore.

Ovaj problem je toliko eskalirao da je gradonačelnik naredio da se postave drvene daske na mestu gde posetioci vole da se fotografišu.

Međutim ovaj njegov potez izazvao je negodovanje na društvenim mrežama čak i od strane lokalnih stanovnika, te je odlučeno da se drvene daske uklone.

- Ovo je bio samo jedan pokušaj o kome smo razgovarali na opštinskom veću – prokomentarisao je.

Umesto ovoga selo će koristiti natpis na kome piše „Mi ovde živimo. Uživajte u pogledu u miru.“

Halštat, koji svoje postojanje duguje bogatim naslagama soli otrkivenim pre više od četiri hiljade godina, več vekovima je inspiracija brojnim umetnicima, a naročito slikarima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.