Izvor: Kurir, 14.Jul.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOVOR MRŽNJE

Nedavno je predstavnik političke partije u čijem imenu se pominje nacionalna manjina iz susedne države uputio protestnu notu, doduše bez ikakvih smislenih argumenata, ali retorički oštru, tražeći da se zabrani televizija čiji zdrav humor naziva govorom mržnje. U direktnom sučeljavanju s voditeljem, koji je više umetnika iz Hrvatske doveo u Srbiju nego što partija dotičnog huškača ima članova, ostavio je utisak deteta s rukama u pekmezu.

Ali matematika potpisnika pisma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je jasna. On zna da će strani mediji preneti da je stranka u čijem imenu se pominje Hrvatska optužila najbolji tok-šou u Srbiji za govor mržnje. Onaj deo publike koji ne isprati radnju do kraja zapamtiće samo da su šale Ivana Ivanovića govor mržnje. Kolateralno će i nekom pokvarenom umu skočiti rejting po cenu umesto da miri on zavađuje.

Ako se striktno primenjuju ova sranja koja nameću neke organizacije i grupacije, nikad više nećemo moći da ispričamo vic o Bosancu, Crnogorcu, Eri, ali isto tako ni o plavuši s velikim sisama, panduru, lisici, zecu, patuljku... Ne daj bože da se u vicu spomenu pederi ili Jevreji. Ode glava, mislim medijski.

U direktnom sučeljavanju s voditeljem, koji je više umetnika iz Hrvatske doveo u Srbiju nego što partija dotičnog huškača ima članova, ostavio je utisak deteta s rukama u pekmezu

I na ličnom primeru sam osetio farsu i dvoličnost uterivača nove nomenklature starih pojmova. Prošle nedelje sam na svom blogu napisao tekst „Ciganka“ po istinitom, veoma tužnom događaju kome sam prisustvovao u Beogradu, a nikako nisam mogao da mu promenim tok. Omanja Ciganka, vidno uznemirena, sa četvoro dece starosti do šest godina, moli vozača da zaustavi autobus samo kilometar, dva nakon što je krenuo sa autobuske stanice. Kako smo ukapirali, muž ju je na silu naterao da ide u Bujanovac, dok je on došao da ih „isprati“ u društvu mnogo mlađe Cigančice. Tužna priča dovlači i puno publike i komentara na blog.

Nažalost, najveći deo komentara stiglo je od „brižnih“ ljudi koje u celoj priči najviše sekira to što sam upotrebio reč Ciganka, a ne Romkinja. To što je majka sa četvoro dece ostala uplakana, prepuštena sama sebi pored autoputa, bez ikoga ko bi mogao da joj pomogne izgleda ih uopšte nije dojmilo... Ciganka, po njima, ima pravo da bude tučena, maltretirana i da je zovu Romkinja.

Čini mi se da je politička korektnost, „sezona lova na govor mržnje“, postala klasičan zaklon „drž’ te lopova“ za tipove koji ništa drugo i ne rade osim što skidaju odgovornost sa sebe za to što ništa korisno nisu uradili u životu dok se kolateralno seru drugim ljudima u život.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.