GOTOVO JE! Ova zemlja obustavila saradnju sa Rusijom, traži nove partnere u oblasti bezbednosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 15:02

GOTOVO JE! Ova zemlja obustavila saradnju sa Rusijom, traži nove partnere u oblasti bezbednosti

Ozbiljno podrhtavanje na političkom nivou.

Jermenija je suspendovala članstvo u vojnom savezu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na čelu sa Rusijom. U intervjuu emitovanom u četvrtak, premijer Nikol Pašinjan je to opravdao rekavši da je alijansa razočarala Jermeniju.

Pašinjan je u intervjuu optužio Azerbejdžan za kršenje principa neophodnih za održavanje dugoročnog mirovnog sporazuma. Jermenija i Azerbejdžan su ratovali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dva puta u poslednje tri decenije.

- Azerbejdžan zloupotrebljava situaciju da bi podstakao svoju retoriku. To onda navodi na uverenje da se Azerbejdžan sprema da ponovo napadne Jermeniju - dodao je Pašinjan.

Jermenski premijer razgovarao je o pripremi mirovnog sporazuma sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prošle nedelje tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

- Što se Jermenije tiče, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti nije ispunila svoje ciljeve, posebno tokom 2021. i 2022. godine. Nismo mogli da dozvolimo da se ovo ponovi neprimećeno. Praktično, mi (Jermenija) smo suspendovali članstvo u ovom sporazumu. dalje korake ćemo odlučiti kasnije - naveo je Pašinjan.

Odnosi između Jermenije i Rusije pogoršali su se u septembru kada ruski mirovnjaci nisu uspeli da intervenišu u azerbejdžanskom blickrigu protiv Jermena u Nagorno-Karabahu. Nakon nje, Baku je dobio kontrolu nad jermenskom enklavom na svojoj teritoriji, što je izazvalo masovni egzodus jermenskog stanovništva.

Stoga je Pašinjan kritikovao bezbednosni savez sa Rusijom kao „nedovoljan“ i založio se da Jermenija traži nove partnere u oblasti bezbednosti.

Izvor: Srbija Danas/Alo/Marija Bosiljcic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.