GOSPOĐA MINISTARKA

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOSPOĐA MINISTARKA

Ministar Dinkić zadržao svoju suprugu na mestu načelnika u svom ministarstvu uprkos upozorenju da je to sukob interesa

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, ogrezao je u sukobu interesa jer njegova supruga Tatjana u istom ministarstvu obavlja funkciju načelnika Odeljenja za trgovinsku saradnju sa zemljama Evropske unije! Ocenu o sukobu interesa dao je predsednik Odbora za rešavanje o sukobu interesa Milovan Dedijer još u maju ove godine, prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Dinkićevog preuzimanja funkcije.

Dedijer je juče u izjavi za Kurir potvrdio da je upozorio ministra Dinkića na to da postoji sukob interesa, i to na njegov zahtev.

- Još pre pet meseci Dinkić me je sam pozvao, rekao da mu žena radi u ministarstvu i pitao za mišljenje - da li tu postoji sukob interesa. Odbor mu je odgovorio da to jeste sukob interesa. Potom sam čitao u novinama, a i sam Dinkić me je obavestio, da je zbog toga njegova žena napustila Ministarstvo - kaže Dedijer.

Međutim, Tatjana Dinkić nije se pomerila sa funkcije načelnika Odeljenja za trgovinsku saradnju sa zemljama EU u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Dinkićev savetnik za medije Igor Avžner potvrdio je juče Kuriru da Dinkićeva supruga još tamo radi, ali je objasnio da je u pitanju posebna vrsta dogovora.

- Pošto je već uhodana u taj posao, napravljen je dogovor da ostane do potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom, ali najkasnije do kraja godine. Ako se taj sporazum ne potpiše do tada, ona će svoje radno mesto u Ministarstvu zamrznuti već od 31. decembra - uverava Avžner.

On tvrdi da je Tatjana Dinkić postigla pismeni sporazum o privremenom ostanku na funkciji. Dogovor je, kaže Avžner, postigla na zahtev Bojane Todorović, koja joj je neposredno nadređena i nalazi se na funkciji pomoćnika ministra za multikulturalnu i regionalnu trgovinsku saradnju.

Tatjana Dinkić je, istini za volju, u ovom ministarstvu "starija" od svog supruga ministra. Naime, ona od 1990. godine radi u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom, koje je po Zakonu o ministarstvima postalo deo Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja nakon raspada državne zajednice. Funkciju načelnika obavlja od 29. jula 2003. godine.

Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, kaže da nijednim zakonom nije zabranjen rad supružnika u istoj instituciji i da je "slučaj Dinkić" specifičan.

- Ukoliko je Odbor za rešavanje o sukobu interesa dao mišljenje da Dinkić upada u sukob interesa jer mu žena radi u ministarstvu koje vodi, onda je čudno zašto nije izrekao javnu opomenu, jer ni ona ni on nisu napustili funkciju - čudi se Nenadić.[ antrfile ]

POVEZANA LICA

Zakon o sprečavanju sukoba interesa kaže da "funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice".

Povezanim licem, prema Zakonu, smatraju se bračni ili vanbračni drugovi, krvni i tazbinski srodnici.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.