GOSPODAR IGRAČAKA

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOSPODAR IGRAČAKA

Tuđmanov ministar Goranko Fižulić već sada drži 40 odsto tržišta igračaka u Srbiji, vrednog 40 miliona evra. To ne bi bilo ništa neobično, da Fižulić nije bio povlašćen

BEOGRAD - Goranko Fižulić, bivši ministar privrede u hrvatskoj vladi, preko noći je preuzeo srpsko tržište igračaka. Niko od nadležnih nije reagovao, iako se zna da je to čovek koji je sredinom godine srpskoj deci isporučio igračke opasne po zdravlje.

Podsećamo da je njegova firma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << “Magma” početkom decembra kupila “Kozmolino”, jednu od vodećih kompanija za uvoz i prodaju igračaka u Srbiji, i to ni manje ni više nego od Srbina iz Hrvatske Petra Matića, vlasnika “MPC Holdinga”.

Fižulićeva firma “Turbo limač”, koja posluje u sastavu “Magme”, istog dana srpskoj firmi “Deksiko” preotima generalno distributerstvo za popularne igračke američkog proizvođača “Hazbro”.

- Već sada drže 40 posto tržišta igračaka u Srbiji vrednog 40 miliona evra. Međutim, to ne bi bilo ništa neobično da Fižulić nije bio povlašćen. Dok je tokom ratnih godina bio ministar u Tuđmanovoj vladi, uspeo je da izdejstvuje zakon po kome je njegova firma mogla da uvozi igračke sa carinom od jedan posto. Od tada je njegovoj porodičnoj firmi, kojom je fiktivno upravljala njegova žena, omogućen vrtoglavi rast. Zaštitivši tako svoju teritoriju, sedam godina kasnije nastavlja ofanzivu i kupuje maloprodaju u Beogradu. Sada će gledati da preuzme i distributerska prava u Srbiji od svih ovdašnjih firmi, kako bi postao totalni gospodar tržišta igračaka - kaže izvor Kurira i pita se da li bi Srbin mogao da napravi ovakav poslovni uspeh u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, više je nego očigledno da neko ovde štiti Fižulića.

- Nemoguće je da niko od nadležnih nije bar postavio pitanje Fižuliću pred kupovinu “Kozmolina” što je u Srbiji isporučivao igračke “Jagodica Bobica” koje su opasne po zdravlje. I to ih je isporučio kad se u Hrvatskoj digla velika prašina oko neispravnosti tih igračaka. Evo, i sada se na pojedinim sajtovima, kao što je bebac.com, može pročitati da su u nekim prodavnicama igračaka uočene iste one igračke koje su već bile zabranjene. Da li to ima veze sa Fižulićem, morao bi neko drugi da odgovori - objašnjava naš sagovornik.[ antrfile ]

SVE POD JEDNOM ŠAPOM

Fižulićeva kompanija za uvoz i prodaju igračaka i bebi opreme “Turbo limač”, koja posluje u sastavu “Magme”, doskoro je u Srbiji bila prisutna samo kroz maloprodajni lanac od sedam radnji.

Kupovinom “Kozmolina” Fižulić je postao vlasnik najveće prodavnice igračaka na Balkanu - “Dečji svemir”. Ujedno je ovom kupovinom dobio i ekskluzivno zastupništvo za 14 velikih brendova igračaka, među kojima su “Matel”, koji proizvodi celokupan program “barbi”, ali i “lego”, “krajola” i “ravensburger”.



MAFIJAŠKI KIŠOBRAN?


Naš sagovornik kaže da Fižulićeva zaštita u Srbiji možda ima veze i sa mafijom, jer se on pominje u strogo poverljivom izveštaju o prisluškivanju koji je objavljen 2002. godine u jednom našem nedeljniku.

- Bio je naslov “Udar hrvatske mafije na Srbiju”. Fižulić se tada dovodio u vezu sa švercom oružja, duvana i droge, odnosno da je u hrvatskoj policiji označen kao deo “ političko-poslovnog trilera” - zaključuje izvor Kurira.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.