GOROSTASNI HRAST ZAPIS U DONJOJ LIVADICI KOD VELIKE PLANE – Grane duge i po 15 metara

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 21:41

GOROSTASNI HRAST ZAPIS U DONJOJ LIVADICI KOD VELIKE PLANE – Grane duge i po 15 metara

Kao i mnoga sela u Srbiji i Donja Livadica kod Velike Plane ima svoj hrast zapis, po verovanju meštana sveto drvo koje čuva selo i do kojeg se o značajnim verskim praznicima organizuje litija

Livađanski hrast svakako nije ni najstariji, ni najvećeg obima ali se od svojih listopadnih rođaka izdvaja po ogromnoj krošnji. Sveto drvo se toliko razgranalo da su se pojedine njegove grane bukvalno spustile na zemlju i „pomažu“ stablu da drži krošnju. Posmatrano sa strane grane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čine svojevrsni slavoluk.

Stablo se nalazi izvan sela, nekoliko stotina metara od regionanog puta Velika Plana – Žabari, na imanju Tomislava Radojkovića.

-Ne znam koliko je drvo staro, po pričama mog oca i dede ima više od 200 godina, niti kad je dobilo status zapisa. Znam samo da su moji stari često ponavljali da je drvo posebno i da ni po koju cenu ne sme da se poseče. U međuvremenu država mu je dala status prirodnog dobra i tako ga dodatno zaštitila – kaže Radojković.

Drvo je visoko oko 20 metara, stablo u prečniku ima više od dva metra a raspon krošnje je oko 25 metara. Najduže grane dostižu 15 metara dužine. Meštani procenjuju da u njemu ima „između 12 i 15 kubika“ drveta. Stablo je na osami pa deluje još impozantnije.

-Tu parcelu na kojoj se hrast nalazi, površine oko desetak ari i ne obrađujemo. Malo zbog sujeverja, malo zbog toga što je hlad toliki da ispod krošnje ništa ne bi moglo dobro da rodi a ponajviše zato da za Svetog Jeliseja, seosku slavu, kad se organizuje litija, narod ne bi morao da do drveta ide preko oranice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.