Izvor: B92, 30.Avg.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GORICA GAJEVIC U GRACANICI NAJAVILA SAVEZNE IZBORE

Generalni sekretar Socijalisticke partije Srbije Gorica Gajevic u sredu je posetila Kosovo, gde je izjavila da ce izbori u SR Jugoslaviji zakazani za 24. septembar biti odrzani i na 500 birackih mesta u pokrajini. "Savezni parlamentarni i predsednicki izbori bice odrzani u srpskim enklavama na Kosovu, gde god je to moguce", izjavila je Gorica Gajevic pred nekoliko stotina ljudi u Gracanici, kod Pristine, prenosi agencija Asosijeted pres. Ona je obecala da ce vlasti u Srbiji izgraditi 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuca za kosovske Srbe koji se budu vratili u pokrajinu. Americka agencija prenosi da je nekoliko stotina Srba docekalo Goricu Gajevic uzvicima: "Slobo, Slobo", a neki su nosili i postere jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica. Gajevic je okupljenima porucila da je pobeda Slobodana Milosevica na predstojecim saveznim izborima 'jedina sansa miru i slobodi Kosova i Metohije, Srbije i Jugoslavije'. 'Obezbedili smo da na ove izbore, koji su vise od izbora, gde se odlucuje o opstanku naroda i drzave, vi ovde svojim glasom odlucite o buducnosti Kosova, Metohije, Srbije i SRJ', rekla je generalni sekretar SPS-a.

Agencija AP istice da je ova poseta Gorice Gajevic "iznenadila" ne samo predstavnike misije UN, vec i, kako navodi, umerene predstavnike Srba na Kosovu.

U sredu je i predsednik Privremenog izvrsnog veca Kosmeta Zoran Andjelkovic izjavio da ce na Kosovu i Metohiji biti otvorena biracka mesta, ustvrdivsi u izjavi za agenciju Srna, da ce ih biti najmanje 700, te da ce "na njima moci da glasaju svi gradjani, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost".

Prema njegovim rijecima, raseljeni Srbi iz opstina odakle su u potpunosti proterani, moci ce da glasaju na 107 birackih mesta u centralnoj Srbiji i na devet mesta u Crnoj Gori. Andjelkovic je dodao da ce svi glasovi sa Kosmeta biti sabrani u izbornim jedinicama 24 i 26, u Prokuplju i Vranju. "Kosovski biraci moci ce da glasaju samo za liste saveznih poslanika, koje su predate u izbornim jedinicama 24 i 26, kao i za predsednika SRJ", precizirao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.