GORI MANASTIRSKA ZEMLJA HILANDARA: Da li se može ponoviti 2012?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 21:48

GORI MANASTIRSKA ZEMLJA HILANDARA: Da li se može ponoviti 2012?

Požar koji je izbio na rtu Arapis, nasuprot Nea Rode pokušavaju da ugase vatrogasci sa kopna i sa mora

Požar koji je izbio na Svetoj Gori u Grčkoj, gori na zemlji koja pripada manastiru Hilandar, ali je vatra udaljena 15 kilometara od samog manastira i ne ugrožava ga. U tom delu nema četinarske šume kroz koju bi mu se ova stihija približila. Pretpostavka je da uzrok požara prirodni faktor.

Ovo nam kaže direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić. Požar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se dešava na zemlji na kojoj se uglavnom nalazi niže rastinje, dok se po obodu pojavljuje šuma, ali prema rečima našeg sagovornika u udolinama tog predela ima dosta vode.

. Na mestu nesreće nalazi se i 59 vatrogasaca sa 20 vodenih nosača, kao i tri grupe pešačkih jedinica.

- Pretpostavljam da požar može biti u ovo doba godine iz jednog prirodnog uzroka, a to je ukoliko je bilo malo jače nevreme, ukoliko je bilo grmljavine, da je to munja mogla da napravi. Ali ne treba isključiti da je ljudski faktor. Jer taj deo je uglavnom pust, tu postoji nešto njiva koje manastir Hilandar obrađuje, postoji jedan potez koji se zove maslica, zato što je ranije bila jedna obnova maslinjaka u tom predelu - objašnjava Ranđić.

On dodaje da zbog epidemije korona virusa isključuje mogućnost da su turisti mogli da izazovu požar, jer da je normalna situacija, pošto je ovaj predeo uglavnom pust, moglo bi da se desi da su se turisti "dočepali" te obale i izazvali požar paljenjem vatre ili nekim drugim nesmotrenim delovanjem. Sada to ne može biti slučaj.

A fire is currently burning on #Mount_Athos at the site of Cape Arapis in Petrovouni#orthodox_times

https://t.co/fuAotmDE9p

— Orthodox Times (@orthodox_times) June 12, 2020

- U ovom trenutku ja nemam informaciju da li je požar pod kontrolom. Mogu da kažem da je grčka vatrogasna služba jedna od boljih na Mediteranu, i mogu da kažem da su oni dosta energije utrošili nakon 2012. godine, i onih velikih požara koji su tad ugrozili manastir Hilandar, došli su na kilometar i nešto, a baš su se kroz četinarsku šumu širili, gde je vrlo teško zaustaviti požar. Ovde je to još uvek dalje od većih četinarskih šuma i ja ne očekujem da nam se dogodi 2012. godina i neposredno ugrožavanje manastira Hilandara - smatra direktor Zadužbine Hilandara.

Ranđić veruje da će požar na Svetoj Gori biti ubrzo stavljen pod kontrolu, kao i da su se dva vatrogasna vozila manastira Hilandar uključila u akciju gašenja i najavljuje da će sledeće nedelje biti nastavljeni radovi na obnovi manastira Hilandar koji su prekinuti zbog korona virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.