GORELO NAD ĆUPRIJOM Orkan i Plamen PARALI NEBO u vežbi srpskih ARTILJERACA (VIDEO)

Izvor: Blic, 23.Maj.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GORELO NAD ĆUPRIJOM "Orkan" i "Plamen" PARALI NEBO u vežbi srpskih ARTILJERACA (VIDEO)

Više stotina granata i raketa ispalili su srpski vojnici na vežbi „Vatreni skok 2017“. U osmodnevnim manevrima učestovali su redovni vojnici, rezervisti, kadeti Vojne akademije.

Bez obzira na oblake, nebo iznad Ćuprije gorelo je, pošto se na poligonu Pasuljanske livade izvodilo završno bojevo gađenje osmodnevne vojne vežbe “Vatreni skok 2017”. Reč je o taktičkoj vežbi pripadnika Prvog topovsko-haubičkog diviziona i Mešovitog raketno-artiljerijskog diviziona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Niša.

Tokom gađanja ispalili su više stotina projektila iz umetnute cevi kalibra 20 milimetara, a potom iz haubica 152 milimetra i topova 130 milimetara da bi potom zaparali nebo iz vatrenog orkestra - samohodnog četvorocevnog lansera raketa “orkan” kalibra 262 milimetra i čuvenog “plamena” od 128 milimetara.

Tokom manevara i pokretnog logorovanja sprovedena je i obuka stalnog i rezervnog sastava. Stalni sastav vojske dopunili su rezervni oficiri, podoficiri i vojnici.

Pored toga, na dužnostima komandira vodova stažirali su i kadeti Vojne akademije koji ove godine završavaju školovanje i nakon toga će neki od njih biti raspoređeni u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi.

Inače, artiljerci su uvežbavali borbeni raspored, vatreni položaj, rad po komandama za gađanje, premeštanje s jednog na drugi položaj, dok su pripadnici 69. logističkog bataljona obezbeđivali ishranu, snabdevanje vodom, zdravstvenu zaštitu, tehničku podršku...

Završno gađanje izvedeno je pod nadzorom komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića.

- Ponosan sam na sve vas, od vaših komandanata do zadnjeg vojnika i kadeta. Nisam ni sumnjao da ćete gađati odlično. Nikada ne biste postigli odlične rezultate da ne osećate artiljeriju u srcu i duši. To je naša najveća snaga i odajem vam priznanje na tome i kao čovek i kao oficir - rekao je Simović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.