GOREĆE PACIFIK, SITUACIJA JE NAPETA: Stiglo pet američkih nosača aviona, a dolaze i kineski! Tajvan može biti napadnut?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2024, 14:08

GOREĆE PACIFIK, SITUACIJA JE NAPETA: Stiglo pet američkih nosača aviona, a dolaze i kineski! Tajvan može biti napadnut?

Kina jača svoje snage
Kina jača vojsku, posebno mornaricu, analitičari veruju da je cilj Tajvan, ostrvo koje stoji pod zaštitom SAD, a u Tihom okeanu bi uskoro američki i kineski nosači aviona mogli da stoje jedni naspram drugih.
Dojče vele navodi da postoji strah da bi Kina mogla da krene u rat za Tajvan, ostrvo koje smatra svojom bespravno otcepljenom pokrajinom.
U godišnjem izveštaju u Narodnom kongresu kineski premijer Li Ćijang ponovo je potvrdio čvrstu volju Pekinga da "odlučno napreduje u cilju ponovnog ujedinjenja Kine".
Sama izjava nije nova. Međutim, reč "mirno" nedostajala je ispred "ponovnog ujedinjenja". Tako je formulacija iz prethodnih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.