Izvor: B92, 27.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODISNJICA OTMICE U STRPCIMA

Beograd, Podgorica, Strpci -- U sredu se navrsava 9 godina otkako je u mestu Strpci, iz brzog voza "Lovcen", na relaciji Beograd-Bar, oteto 19 putnika, uglavnom muslimana, gradjana SRJ. Njihova sudbina do danas nije rasvetljena. Refka Zekovic, supruga otetog Fevzije Zekovica, u razgovoru za Radio B92 seca se 27. februara 1993. "Imali smo prodavnicu u Kraljevu. Fevzija je otisao u Sirogojno s namerom da se istog dana vrati. Medjutim, javio mi se da nije obavio posao i da se vraca sutradan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sutradan mi se javio i rekao da krece, ali nije se pojavio.

Pomislila sam da je ponovo otisao u Kraljevo, pa nista nisam sumnjala, a uvece su svi znali osim mene", kaze Refka Zekovic.

Naredivsi istragu o otmici putnika iz autobusa u Sjeverinu, ministar policije u Vladi Srbije Dusan Mihajlovic najavio je da ce paralelno biti vodjena istraga i o otmici u Strpcima. Medjutim, o otmici u Strpcima MUP Srbije nije nista zvanicno saopstio, prebacujuci slucaj na Visi sud u Bijelom Polju, gde vec 4 godine traje sudjenje Nebojsi Ranisavljevicu iz Despotovca. Ranisavljevic je, pored Milana Lukica, jedini iz grupe otmicara ciji identiet nije tajna, a optuzen je da je ucestvovao u otmici putnika i u njihovoj likvidaciji. Nov glavni pretres protiv Ranislavljevica, prekinut 20. februara, bice nastavljen 18. marta.

Nekoliko desetina aktivista tri nevladine organizacije odrzalo je u sredu uvece u centru Beograda skup povodom devetogodisnjice otmice 19 ljudi u mestu Strpci. Ucesnici skupa zatrazili su od vlasti u Srbiji da konacno pokrenu pravu istragu i da javnosti saopste "istinu o dejstvovanju paravojnih formacija koje su bile pod neposrednom kontrolom Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije" i bivseg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Milosevica. Skup su organizovali Beogradski krug, Centar za kulturnu dekontaminaciju i antiratna organizacija "Zene u crnom".

Tokom skupa deljen je i letak u kojem se od vlasti u Srbiji trazi da jednog od glavnih osumnjicenih za taj slucaj, Milana Lukica, privedu pravdi. Na skupu, koji su obezbedjivala dva uniformisana policajca, bilo je vise transparenata medju kojima i "Ratni zlocinci u Hag". Na kraju su ucesnici protesta upalili svece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.