GODINU DANA OD STRAVIČNE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Porodice žrtava i dalje traže pravdu i odgovore (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2021, 13:05

GODINU DANA OD STRAVIČNE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Porodice žrtava i dalje traže pravdu i odgovore (VIDEO)

Porodice nastradalih i dalje čekaju odgovore.

Danas je godina dana od velike eksplozije u luci Bejruta, a porodice žrtava i dalje traže pravdu i pozivaju na odgovornost za tragičan incident u kojem je život izgubilo više od 190 ljudi, povređeno oko 6.000, a raseljeno 300.000.

Liban je proglasio nacionalni Dan žalosti u sećanje na prvu godišnjicu katastrofe. Trgovine, banke i preduzeća u sredu neće raditi, a vladine zgrade spustiće svoje zastave na pola koplja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Porodice žrtava planiraju marš do luke, gde bi misa trebala da započne tačno u vreme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 po lokalnom vremenu.

Porodice žrtava su u ponedeljak zapretile intenziviranjem protesta jer istraga uzroka eksplozije napreduje sporo. Takođe su pozvale parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanskim bezbednosnim zvaničnicima koje optužuju za nemar.

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno ko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijak-nitrata u skladište bejrutske luke.

- Istina će izaći na videlo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu - rekao je libanski predsednik Mišel Aun u televizijskom obraćanju kasno u utorak.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) istakla je u saopštenju u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde. HRW je pozvao Savet za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i nezavisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu.

U međuvremenu se oglasio i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

- Godinu dana od eksplozije u luci Bejrut, raspon razaranja i dalje je poražavajući, a pozadina ove katastrofe ostaje nejasna - rekao je on.

Mas je upozorio da "još uvek nema napretka ni u formiranju vlade ni u sprovođenju hitno potrebnih reformi". Evropska unija ponovo je pozvala libanske vlasti da dostave rezultate tekuće istrage o uzrocima eksplozije.

- EU podstiče libanske političke vođe da iskoriste ovu priliku da vrate poverenje libanskog naroda, stave svoje razlike po strani i brzo formiraju vladu sa snažnim mandatom kako bi odgovorili na trenutačnu ekonomsku, financijsku i socijalnu krizu - rekao je šef diplomatije Europske unije Đuzep Borelj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.