GM zbog zaplene fabrike odlazi iz Venecuele nakon 70 godina

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2017, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM zbog zaplene fabrike odlazi iz Venecuele nakon 70 godina

Američki proizvođač automobila Dženeral motors saopštio je da je obustavio poslovanje u Venecueli pošto su vlasti preuzele njegovu fabriku, ocenjujući da je to bila nelegalna sudska zaplena imovine.

Fabrika je konfiskovana u sredu dok Venecuelu potresaju antivladini protesti i duboka ekonomska kriza s nestašicama hrane i trocifrenom inflacijom.

Dženeral motors je naveo da su iz fabrike odneti automobili i druge stvari što je kompaniji nanelo nepopravljivu štetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Kompanija je saopštila da je fabrika oduzeta uz nepoštovanje njenog prava na proces i da će se na sudu boriti da pravda prevagne.

U Venecueli je za GM radilo oko 2.700 ljudi, u 79 predstavništava je bilo zaposleno 3.900, a proizvođači delova povezani s njim čine više od polovine vencuelanskog tržišta auto-delova, navela je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će radnici, ako vlada dozvoli, dobiti naknade "zbog raskida radnog odnosa iz razloga van kontrole uključenih strana".

Predstavništva će nastaviti da servisiraju vozila i obezbeđuju delove.

Rad GM-a u Venecueli je godinama bila slabo profitna, a u 2015. zarade su dodatno opale zbog devalvacije valute i ekonomskog pada.

GM je u Južnoj Americi prošle godine prodao više od 580.000 vozila, što je oko šest odsto ukupne prodaje u svetu. Na tom kontinentu je GM mao gubitak od 400 miliona dolara pre poreza, dok je u celom svetu imao profit od 12,5 milijardi dolara.

Iz Venecuele odlaze strane kompanije pošto im poslovanje otežava velika inflacija i stroga kontrola kursa. Među kompanijama koje su smanjile ili obustavile poslovanje u Venecueli su i Bridžston, Halibarton, Ford, Proktor & Gembl i druge.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dženeral motors napušta Venecuelu zbog zaplene fabrike

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2017

Američki proizvođač automobila Dženeral motors (General Motors - GM) saopštio je danas da je obustavio poslovanje u Venecueli pošto su vlasti preuzele njegovu fabriku, ističući da je reč o nelegalnoj sudskoj zapleni imovine, javlja Asošijeted pres. Fabrika je juče konfiskovanau trenutku dok...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.