GM: Kraj terenca hamera

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM: Kraj terenca "hamera"

Najveći američki proizvođač automobilila "Dženeral motors" saopštio je da će ugasiti svoju marku "hamer", jer su propali pregovori o njenoj prodaji kineskoj firmi za proizvodnju teških industrijskih mašina "Sičuan Tengzong".

Prodaju tog brenda za 150 miliona dolara sprečile su kineske regulatorne vlasti, preneo je Rojters.

Prestanak proizvodnje "hamera" ugroziće oko 3.000 radnih mesta.

"Dženeral Motors" (GM) je, posle godinu dana pregovora, konačni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovor o prodaji postigao u oktobru, a transakcija je trebalo da se završi ovog meseca. Krah planirane prodaje je još jedan udarac za GM koji, posle izlaska iz stečaja, pokušava da se reši neprofitabilnih marki i da se usmeri na četiri ključna modela "ševrolet", "kadilak", "bjuik" i GMC.

"Hamer" je veliko vozilo širokih pneumatika koje, u zavisnosti od opreme, može da bude teško i do pet tona. Koncipiran je kao vozilo američke armije, koje se proslavilo 1991. godine u ratu u Persijskom zalivu. Sa rastom cena nafte, međutim, inetersovanje za takva vozila u SAD opada, jer ljudi traže štedljivije automobile.

Jedan od prvih vlasnika "hamera" bio je filmski glumac i sadašnji guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, koji je u velikoj meri zaslužan za to da se proizvede civilna verzija nekadašnjeg specijalnog vojnog automobila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.