GENOCIDA U SREBRENICI NIJE BILO! Izraelac rekao istinu celom svetu - ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz istorije

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 08:51

GENOCIDA U SREBRENICI NIJE BILO! Izraelac rekao istinu celom svetu - "ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz istorije"

Gideon Grajf govorio je o Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji

Prošlog petka, Vladi Republike Srpske u Banjaluci predstavljen je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. Predsednik komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, o nalazima izveštaja govorio je za Radio Televiziju Republike Srpske.

Međunarodna nezavisna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine radila je dve godine. U javnost su izašli sa više 1.200 stranica izveštaja.

- Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji čovečanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni događaji nisu genocid ni na koji način i mi smo to dokazali. Dakle, ne to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali - naglašava Gideon Grajf, predsednik međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici.

Dodaje da se nije radilo o genocidu i da se ne može nazvati genocid, a ako neko koristi taj termin, kaže Grajf - treba ga izbrisati iz istorije.

- To je važno zato što su optužbe o počinjenom genocidu veoma ozbiljne, zato što odluka o činjenju genocida predstavlja težak zločin, a u ovom slučaju to delo ne postoji. Naravno počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazvati genocid i mislim da je to veoma važno - ističe Grajf.

Na izveštaju je, kaže Gideon Grajf, radilo 10 stručnjaka iz različitih oblasti. Uveren je da su tačno prikazali šta se dešavalo u Srebrenici.

- Drugi zaključak se odnosi na broj žrtava. Taj broj smo korigovali. Nije bilo više od 3.714 žrtava. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba da bude zapisan u istoriji, ni manje ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svesni ali broj žrtava je takođe bitan - ukazuje Grajf.

Namera Komisije je bila da izveštaj bude objektivan, naučno utemeljen, autentičan i pouzdan, kaže Grajf i ističe da su se bavili i srpskim žrtvama.

- Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992, možda i ranije napadani su srpski civili. Umesto da se srpska strana optužuje za agresiju treba optužiti drugu stranu. Dakle, nešto se desilo u međuvremenu, agresor je postao žrtva, a žrtva agresor. Mi smo to ispravili - ističe Grajf.

Činjenice, kaže Grajf, treba da budu jedini faktor kada opisujemo istorijske događaje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.