Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GENERAL KOT: MLADIC JE BIO LUD, KAO UOSTALOM I KARADZIC

Pariz -- "Prvi put sam bio u Srebrenici u jesen 1993. i u tom periodu, koje je bilo veom tesko za tu enklavu, saradnja Bosanaca s medjunarodnim vojnim snagama i humanitarnim organizacijama bila je savrsena", rekao je general Zan Kot, koji je bio komandant UNPROFOR od 1. jula 1993. do 15.

marta 1994. Napomenvsi da je tada sreo Nasera Orica, "sefa bosnjackih snaga u enklavi, osobu izuzetne harizme", Kot je istakao da nikako ne moze da shvati zasto je taj "kljucni covek za odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << enklave" povucen.

"Razlozi za to su potpuno nejasni", rekao je Kot. Koriscenje vazdusnih udara ili "bliske vazdusne podrske", po Kotu, jednostavno nije bilo "u filozofiji UN". Jedan od razloga sto je sam zatrazio da bude povucen sa funkcije komandanta UNPROFOR bilo je totalno birokratizovanje odlucivanja u toj oblasti. Dok je on bio na toj funkciji, odluku o "upotrebi avijacije" mogao je da donese samo specijalni izaslanik UN Jasusi Akasi, ali uz konsultaciju sa sluzbama UN i generalnim sekretarom Butrosom Galijem. Ideja da se Srebrenica moze braniti "slemovima i vozilima obojenim u plavo" je, po Kotu, prestavljala "totalno zastranjivanje". Tu je trebalo da bude jedna jaka brigada u pravim vojnickim uniformama, naoruzana topovima i s pravom da se bori. "Osnovna pitanja pada Srebrenice nisu ovakve ili onakve procene namera srpskih snaga, ni odluke generala Bernara Zanvijea, vec sta su velike sile, medju njima i Francuska, htele da ucine sa ovim enklavama u trenutku kad je pravljena dejtonska karta. Dok ne bude odgovora na to pitanje, nece biti odgovora ni na jedno drugo," rekao je general Kot.

Za generala Mladica, koga je video desetak puta, francuski general je rekao da je jednostavno lud, "stvarno lud". "On niti je slusao, niti je razumevao sta mu se govori. Kada jedna vojska praktikuje etnicko ciscenje, onda se za to nadje i odgovarajuci komandant. Mladic je zato i dosao vrlo brzo na celo vojske bosanskih Srba. Bio je lud, kao uostalom i Karadzic. To nije samo moje misljenje. Komandant srpskih snaga u Hrvatskoj, general Novakovic, koga sam cenio, vise puta mi je rekao: 'Mladic je potpuno lud'", izjavio je Kot u svedocenju iza zatvorenih vrata pred Misijom francuskog parlamenta o Srebrenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.